megtakarítás

2020.02.25. 20:00

Jobban és többet spórolunk: milliókat evett meg a malacpersely

A bérnövekedés egy része a malacperselyben landolt a családoknál: már átlagosan 3 millió 600 ezer forint megtakarítása van egy magyarnak, ha a csecsemőket is figyelembe vesszük. Ezt a Bankmonitor számolta ki a jegybank statisztikája alapján.

Kovács Gábor

Honfitársaink több mint fele ezzel szemben a saját bevallása szerint továbbra sem tud egyetlen forintot sem félrerakni. A népesség másik fele azonban érezhetően gyarapodott: egyetlen év alatt több mint tizedével növelte a megtakarításait összességében.

A magyar lakosság megtakarítási kedve összességében jelentősen, 13 százalékkal nőtt a legutóbbi, 2017-es felmérés adataihoz képest, ezzel most már elérte a 66 százalékot a spórolni tudók és akarók aránya, derült ki a Budapest Alapkezelő legfrissebb, a lakossági befektetéseket vizsgáló kutatásából.

A magyarok számára továbbra is a biztonság, a kiszámíthatóság és a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempontok akkor, ha megtakarítási formát választanak. Ugyanakkor a befektetési célú megtakarítások aránya is nőtt: a megkérdezettek közel egyharmada igyekszik kamatoztatni a félretett pénzét.

Az alapkezelő trendkutatásának célja, hogy felmérje a hazai lakosság körében a megtakarítani tudók arányát. A legutóbbi, 2017-es kutatás óta történt 13 százalékos emelkedéssel a megtakarítással rendelkezők aránya nőtt, de a megtakarítás összege ugyanakkor nem változott érdemben, mert a lakosság 31 százaléka továbbra is kevesebb, mint 100 ezer forint spórolt pénzzel rendelkezik.

Legfeljebb egymillió forint tartalékot a válaszadók 37 százaléka birtokol, míg ennél nagyobb összeget a válaszadók 33 százaléka képes összegyűjteni a rendszeresen félrerakott pénzéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában