termés

2020.07.17. 11:30

A zöldszüret a ráfizetés elől a menekülőút

Elkerülnék, hogy a tavalyihoz hasonlóan ismét ráfizetéssel adják el szőlőjük egy részét, azért döntöttek néhány somogyi gazdaságban a zöldszüret mellett. A Magyar Államkincstár adatai szerint a balatonboglári borvidékről kilenc kérelem érkezett, összesen 40,1 hektárra. A támogatási igény 28,3 millió forint.

Harsányi Miklós

a sok eső után permetezik a szőlőt a kiskertekben

Fotó: AS

– Először volt nálunk zöldszüret – mondta Barabás Gyuláné, a látrányi Alkotmány-szövetkezet elnöke. – Húszan vettek részt a munkában, s hat nap alatt végeztünk. Összesen 17,9 hektárnyi zenitet szedtünk le, egy viszonylag fiatal, öt éves ültetvényről van szó. Azért döntöttünk a zöldszüret mellett, mivel ezt a fajtát 2019-ben ráfizetéssel tudtuk eladni, s nem akartuk, hogy ez a helyzet az idén megismétlődjön. Hektáronként nagyjából 560 ezer forint támogatásra számítunk.

A látrányi szövetkezet 51,2 hektáron gazdálkodik, Irsai Olivért, a merlotot, traminit és Muscat Ottonel-t is termesztenek. A szőlőt többek közt az Alföldre, a Balaton északi partjára, illetve Tolna megyébe szokták eladni. Az elnök azt mondta: tavaly nagyon nyomottak voltak az átvételi árak, a zenit kilójáért 53 forintot kaptak, az Irsai Olivér és a chardonnay viszont lényegesen magasabb összegért kelt el. A 2020-as árak kapcsán még sok a kérdőjel, ám az ágazatban egyesek úgy tartják: remélhetően 80 forintnál kevesebbet nem adnak a szőlő kilójáért. Barabás Gyuláné hangsúlyozta: a felvásárlási árakon keresztül is jobban meg kellene becsülni a szőlőter­mesztőket, hiszen sok kockázatot viselnek. A metszéstől a szüretig jégeső, fagy, aszály vagy épp növénybetegségek okozhatnak bajt, s megnyugtató lenne, ha a piac jobban elismerné a gazdák erőfeszítéseit.

Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke megérti a nehéz helyzetbe jutott termelők döntését. Kiemelte: a zöldszüretnek piacszabályozó szerepe van. Azok élnek a lehetőséggel, akiknek nincs vevőjük, és nem, vagy rendkívül nyomott áron tudnák eladni a szőlőt. – A csaknem 200 hektáron nyolc fajta szőlőnk van – mondta. – Nálunk soha nem volt zöldszüret. Társaságunktól a megtermelt szőlőt évről évre a megbeszélt feltételek szerint veszik át a felvásárlók. Idén átlagos hozammal számolunk, a tervek szerint augusztus elején a 4,5 hektárnyi Csabagyöngyével indul a szüret.

A zöldszüreti támogatás a szőlőfürtök közvetlen eltávolítási költségére, valamint az eltávolításból adódó bevételkiesésre igényelhető. Az Agrárminisztérium sajtóosztálya a Somogyi Hírlap kérdésére közölte: az intézkedés célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a termelőknek, akiknek az idén szőlőértékesítési problémákkal kell szembenézniük. – A Balatonboglári borvidékről összesen kilenc kérelem érkezett, összesen 40,1 hektár szőlőterületre – tájékoztatták lapunkat. – Ez a borvidék teljes területének – 3460 hektár – mintegy 1,2 százaléka. A kérelmek feldolgozását, valamint a helyszíni ellenőrzéseket a Magyar Államkincstár megkezdte. A támogatási átalányt az elmúlt három év átlaghozama és átlagos cukortartalma alapján kell kiszámolni. A szőlősgazdák hektáronként 439,2 ezer és 908,4 ezer forint közötti támogatási összeggel számolhatnak. A termelőknek a zöldszürettel július 21-ig végezniük kell. Az ebben érintett szőlőfajtákról azután lesz adat, hogy az Államkincstár ellenőrizte a munkálatok elvégzését.

 

Jó közepes hozamra van kilátás a 690 hektárnyi szőlősgyöröki térségben

– Van eső, de azért időnként lehetne több csapadék – mondta Trunkó Ferenc, a szőlősgyöröki Trunkó Pincészet tulajdonosa. – Meleg van, s szerencsére gyakran van szél, így a pára nem jelent problémát. Összességében jó közepes termésre van kilátás.

A csaknem hét hektárnyi területen muskotályt, chardonnay-t, rizlingszilvánit és zenitet is termesztenek, míg vörösből a merlot és a kékfrankos mellett cabernet sauvignont is. Tervek szerint augusztus vége felé indul a szüret. Szekér István szőlősgyöröki hegybíró közölte: a térségben – Lengyeltóti, Ordacsehi, Szőlősgyörök, Nikla, Pusztakovácsi, Hács, Gyugy – közel 690 hektáron termesztenek szőlőt. Pillanatnyilag erős közepes hozammal kalkulálnak a környékbeli gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában