karrier

2020.07.31. 11:30

Könnyebb az út diákhitellel az esztergagépek irányába

A szakképzésben tanulóknak is járhat 2021. tavaszától a diákhitel. A szabadon felhasználható összeg akár havi 150 ezer forint is lehet, ez a lépés erős motivációt jelenthet a fiatalok számára.

Harsányi Miklós

– Szerintem jó ötlet és számos érv szól amellett, hogy a szakképzésben tanulók is kaphatnak majd diákhitelt – mondta Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei területi elnöke. – Támogatom a javaslatot, mivel így előreláthatóan a jelenleginél lényegesen több helyi tizenéves választ szakmát. Ez a somogyi gazdaságnak döntő, mivel a munkaerőpiac folyamatosan, tartós távlatokban számíthat a versenyképes tudással rendelkező fiatalokra.

Agócs Attila szerint a diákhitel nagy vonzerőt jelenthet a középiskolásoknak, illetve a felnőttképzésbe kapcsolódok számára, s egyúttal kiszámítható anyagi segítséget nyújthat a családoknak. A felkínált összeg állandóan rendelkezésükre áll, mely akár havi 150 ezer forint is lehet, a visszafizetést a tanulmányok befejezése után tíz éven belül kell megoldaniuk. Kiemelte: az összes szóba jöhető megoldást célszerű kihasználni, s a Szakképzés 4.0 programot kiválóan kiegészítheti a diákhitelrendszer.

Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója az anyagi juttatástól azt várja, hogy kistérségükben is érdemben emelkedik a szakmát tanulók száma.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja kifejtette: az ötlet és a szándék mindenképpen jó, hiszen növeli a piacképes, s a gazdaság igényeihez igazodó végzettség és képzettség, illetve képzettségek megszerzésének esélyét.

– Azt nem szabad elfelejteni, hogy – legalábbis egyelőre – a szakképzésben tanulók között sokan vannak olyan hallgatók, akik komoly hátrányokkal küzdenek szociális téren. – Ezért számukra sok olyan képzés vagy épp eszköz megszerzése, megvétele gondot okoz, ami viszont elengedhetetlen a modern szakmai követelmények elsajátításához. Vesszőparipám az átképzések rendkívül alacsony számának növelése. Ma Magyarországon még igen kicsi a hajlandóság ebben a tekintetben, 4-7 százaléka hajlandó a már egy szakmával rendelkező munkavállalóknak szakmát váltani. Ez nagyon kevés. Ezen segíthet a diákhitel. A Siófoki Szakképzési Centrumban mintegy 2500 tanuló érinthet a diákhitel felvételének lehetősége.

Érezniük kell, hogy megéri tanulni

A Gazdasági Kabinet javaslatot fogalmazott meg a kormány részére annak érdekében, hogy a jövő tanév tavaszi félévében a szakképző intézmények tanulói, illetve a felnőttképzési jogviszonyban résztvevők is élhessenek a diákhitel adta lehetőségekkel. A javaslat több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget – tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter a távirati irodát a minap.

– A gépész, a forgácsoló, a CNC-s, a villanyszerelő szakmákon kívül elektroműszerészekre is szüksége van a somogyi gazdaságnak – hangsúlyozta Gerber András, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – Érezniük kell a fiataloknak, hogy anyagilag is megéri szakmát tanulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában