csapadékos idő

2020.10.16. 11:30

Esőszünetet tartanak a gazdák a kukoricásban

Egyhavi csapadék esett néhány nap alatt Somogy megye területén. A esőzés félbeszakította a kukorica betakarítását, sok helyen nem végeztek még az aratással. Az előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik a csapadékos idő.

Góz Lilla

– Az elmúlt két napban 47 milliméter csapadék esett Somodor és környékén – mondta el Pongrácz István. A gazdálkodó szerencsés helyzetben van, mert mindössze 5–6 hektárnyi kukoricát nem tudott learatni az esőzések miatt. – Még igen sok kukorica van kint, ezek pedig nedvesebbek és a szárítási költségek nagy mértékben nőni fognak – sorolta a gazdálkodó. Kiemelte: pár nap szeles, száraz időre lenne szükség, hogy csökkenjen a nedvességtartalom. Emellett pedig sok még a munka a földeken, hiszen az őszi vetési munkákkal sem tudnak haladni.

Magyaratádon és környékén 54 milliméter eső esett az elmúlt két napban. – Nagyon felázott a talaj, még 370 hektárnyi kukoricát nem tudtunk learatni – mondta el Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. A következő napokban újabb csapadék várható a megyében, emiatt nem csak az aratások, hanem az őszi vetések is csúszni fognak.

– Az elmúlt három hétben 80 milliméter eső esett, ami csaknem a duplája egy átlagos hónap csapadékmennyiségének – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: mielőbb be kell takarítani a kukoricát, hogy minél kevesebb termést károsítsanak a vadak. Az őszi kalászosok vetését késleltetik az esőzések. – Az biztos, hogy ha marad a következő napokban a csapadékos idő, akkor plusz költséget ró a gazdákra, szárítani kell a kukoricát, valamint a vetéseknek újra elő kell készíteni a talajt. Megjegyezte: négyéves száraz perióduson van túl a szántóföldi növénytermesztés és a mostani csapadékos időszak véget vethet ennek. Kiemelte: a repcének kifejezetten kedvezett a többnapos esőzés.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogyi Igazgatóságának tájékoztatása szerint míg korábban 105 ezer hektáron, az idén már csak 63 ezer hektárra vetettek kukoricát. A növény mindössze egynegyedét takarították be a megyében. Átlagosan hektáronként kilenc tonnát tudtak learatni.

Könnyítést kap, ha dolgozna a gazda

Felmentést kérhetnek a magyar gazdák a házi karantén alól az őszi munkák idején. A koronavírus-járvány második hulláma következtében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelezte a döntéshozók felé a hatósági házi karanténnal kapcsolatos mentesülési szabályok felülvizsgálatának indokoltságát és a kérést kedvezően bírálták el. Így felmentés adható és elhagyható a hatósági határozatban kijelölt lakóhely is. Méltányossági ok lehet a mezőgazdasági munkák elvégzése, de fontos, hogy részletesen indokolni kell az adott munka időbeli szükségességét. A felmentést kérelemre a lakóhely szerint illetékes Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya adhatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában