mézescsupor

2020.11.04. 09:00

Mézfalásba kezdtek a méhek a melegben

Az akác megfagyott, a hárs nem mézelt, a napraforgó virágzásakor esett az eső. Most pedig, habár igen kellemes, de nap közben tavaszias hőmérsékleteket mérhetünk, s ez csak tetézi a méhészek baját.

Turbéki Bernadett

– Az idei, mondjuk úgy, hogy a legrosszabb esztendők közé sorolható – értékelte az elmúlt szezont röviden Mészáros János, a Zselic Méhész Egyesület elnöke. – Az októberi, szokatlan, gyakran 17 fok feletti nappali hőmérséklet előcsalogatta a méheket, ami ilyenkor nem válik hasznukra, mert táplálkozásukhoz nem találnak megfelelően mézelő virágokat.

– Az időjárás a legnagyobb barátunk és ellenségünk is egyben – tette hozzá Mészáros János. – Az volna az ideális, ha 5 fokot mutatnának a hőmérők, mert ez a meleg túlzottan megterheli a méheket. A melegben többet mozognak, energiapótlásként pedig felélik a kaptár méztartalékát, ezért van szükség az etetésükre. Ilyenkor lepényeket adunk a méheknek.

A lepény ára 550–700 forint között van, és azon felül az egyéb gyógyszerek, atkaölők is pénzbe kerülnek, ezért támogatásból igyekeznek finanszírozni a kiadásokat. Mészáros János szerint idén ötven százaléka is elmehet a méhészek bevételének. – Ötven családnál már jelentős anyagi pluszkiadást igényel a méhek etetése, és ebben az esetben kaptáranként egy lepénnyel nem telelnek át. Biztosan kell kettő is, és a ráfordított munkaidő is pluszt jelent – tette hozzá a méhész.

– Ha normális idő lenne, fürtben összehúzódnának egy golf­labdányi területen a méhek, ahol az anya él. Ilyenkor „fűtenek”, vagyis kívülről, mint egy gömbhéj, szigetelik magukat, és folyamatosan helyet cserélnek, hogy melegen tartsák egymást – vázolta a méhek évszakhoz illő viselkedését Mészáros János, aki a méheket a medvékhez hasonlította, mert a kis zümmögők is ugyanúgy barna zsírszövetükből bontják le a mozgáshoz szükséges tartalékot. Egy enyhe, tizennyolc fokos január lehet még kritikus időszak, ha az anya a meleg hatására túl korán petézni kezd, és a dolgozók nem tudják etetni a szaporulatot, az a méhcsaládra nézve végzetes lehet.

Máris elfogyott a somogyi akácméz?

– Akácméz már csak elvétve található, inkább csak a „piacos” méhészeknél találunk belőle, a többieknél már nincs – mondta Mészáros János, aki évek óta nem ad el hordóban mézet, inkább arra törekszik, hogy sokféle, az akác- és hárs- mellett például napraforgó- és repceméz is legyen a polcon, ha valaki abból vinne. Ezt a választékot azonban csak úgy lehet elérni, ha virágzáskor folyamatosan dolgoztatják, vagyis áthelyezik a méhcsaládokat az éppen virágzó területekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában