termelés

2020.12.19. 11:30

Sínen van már a somogyi gabona sorsa

Hamarosan leállnak az idei gabonakiszállítások. A somogyi kereskedelmi társaságok amilyen gyorsan csak lehet, útnak indítják a búzát és a kukoricát, Kaposváron három nap alatt közel 3000 tonna terményt visznek el a vasúti vagonokban.

Harsányi Miklós

– Az eső miatt rövidebb időre leálltunk, de most már ismét folytathattuk a munkát – mondta Horváth Ferenc, a mernyei H+H Kft. ügyvezetője. – Egy társaság megbízásából búzát rakodunk, amit vasúton Olaszországba szállítanak. Az elmúlt három nap alatt 53 vagont pakoltunk meg áruval. A termény szinte teljes egészében somogyi, s decemberben még újabb szerelvényeket indítanak külföldre. A búzát kamionok hozzák a kaposvári teherpályaudvarra, s a rakodógépekkel igyekszünk minél gyorsabban elvégezni a feladatot. Van elég vagon, folyamatos lesz a kiszállítás.

A kaposvári MG. Produkt Kft.-nél 2020-ban tíz éves rekord dől meg. A cég az idén 80 ezer tonnával több terményt – kukorica, búza, napraforgó, repce, cirok, őszi árpa – értékesít, mint tavaly. Összesen 420 ezer tonna árut adnak el, melynek értéke közel 27 milliárd forint.

Hanyecz Imre ügyvezető igazgató azt mondta: még két hétig, december 18-ig zajlik a kiszállítás. Ezzel egyidejűleg naponta 70 kamiont raknak tele búzával, kukoricával és napraforgóval, a belföldi takarmánykeverő vállalatokon kívül Olaszország és Bosznia-Hercegovina a célállomás.

– A vasúti szerelvények Békéscsabáról kukoricát visznek Konstancába – mondta. – Ez azt jelenti, hogy csak Békés megyéből hetente csaknem 3200 tonna árut juttatunk külföldre. Ezenfelül a vagonokban olasz partnereinkhez is szállítanak árut és Balatonszentgyörgyön is rakodtak nekünk a héten búzát és kukoricát.

Hanyecz Imre a 2020-as üzleti év értékelése kapcsán azt mondta: a koronavírus-járvány első hullámában, tavasszal több mint egy hónapig kényszerszünet volt, ám a nehéz tavaszi hetek után aránylag gyorsan helyreállt a rend a kiszállításoknál.

– A kereskedelemben az a fő szabály, hogy a szerződésben rögzített minőségű és mennyiségű terményt pontosan kapja meg az ügyfél – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, hozzátéve: ezért a hazai és külföldi partnercégekkel kiemelten figyeltek a logisztikai teendők összehangolására. S a kaposvári vállalkozás munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérték a járvány kapcsán elrendelt szabályozást is.

Ezek is érdekelhetik