mindennapi betevőnk

2021.01.13. 17:30

Drágább lisztből sül a kenyerünk

Újabb, 7–10 százalékos liszt­áremelésre kényszerülnek januárban a malmok. S ha az alapanyag drágul, a kenyér ára is nő. Egyes somogyi pékségek 10–12 százalékkal kérnek majd többet.

Harsányi Miklós

– Hivatalos értesítést még nem kaptam a lisztdrágulásról, de tíz százalék körüli emelésre van kilátás – mondta Tóth Tamás, a toponári Deseda Pékség tulajdonosa. – Hosszú évek óta egy malomtól vásárolunk, az első 2021-es szállítmányt a múlt héten vettük át. Hetente nagyjából 30 mázsa alapanyagból sütjük a kenyeret és a többi terméket.

Tóth Tamás azt mondta: előreláthatóan februártól emelnek árat. Üzletükben a fehér kenyér kilója a mostani 300 forintról várhatóan 320 forintra nő, a 25 forintos zsemlyét 30 forintért adják, míg a nagy kifli 70 helyett 75 forintba kerül majd. A lisztáremelés miatt drágul a túrós táska és a kalács is, a kakaós csiga például a mostani 150 forintról 180-ra drágul. Más boltokban eltérő árak vannak, s nyilván különböző mértékben drágulhat a termékek ára. A sütöde tulajdonosa hangsúlyozta: a liszt­áremelkedést kénytelenek beépíteni a termékek árába. Az ágazat nem termel extraprofitot, ugyanakkor a költségek – többek közt munkabér, energia, üzemanyag – emelkedtek. – Komolyabb fejlesztés öt éve volt nálunk – mondta. – Akkor nyújtógépet és cukrászati keverőgépet szereztünk be, ideje lenne modernizálni a technológiát.

A kaposvári Ács Pékség 65 dolgozót alkalmaz és közel 350 boltnak szállítanak. Ács András ügyvezető igazgató közölte: február végére, március elejére időzítik a 7–12 százalékos áremelést. Szerinte a drágulás ellenére nem csökken a forgalmuk, a kenyér és a többi pék­áru alapélelmiszer. S a vásárlók ahogy eddig, úgy ezután is megveszik a napi terméket.

Árprés alatt a malmok

– Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kifejtette: már 66 ezer forintnál is magasabb egy tonna jó minőségű búza ára, a jelenlegi lisztárak viszont csak 56 ezer forintos búza­árat fedeznek. Mivel hónapok óta ennél drágább a kenyérgabona, a malmok 7–10 százalékos áremelésre kényszerülnek. Kelemen Csaba, a mezőcsokonyai Csányi Pékség kereskedelmi vezetője azt mondta: az utóbbi időben az egyéb alapanyagok – margarin, vaj, élesztő, lekvár, túró – ára is folyamatosan drágult. S ezen kívül a rezsiköltségek és a munkabérek is nőttek. Vállalkozásuk február 15–25. között minimum nyolc, legfeljebb 15 százalékos áremelést tervez.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában