jut is, marad is

2021.01.30. 12:00

Nem jár automatikusan az adócsökkentés

A járvány káros hatását mérséklő nemzetgazdasági intézkedésekről adott tájékoztatást a kaposvári önkormányzat.

K. G.

Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak, vagyis akiknek az egyéb feltételek mellett a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszegének értékhatára legfeljebb 4 milliárd forint, az idei évben az adott adó-előlegfizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell csak megfizetnie. Így a fenti jogszabályváltozással az ipar­űzési adó mértéke az idén Kaposváron a jelenlegi két százalék helyett egy százalékra csökken.

Ezzel a lehetőséggel csak akkor élhet az adózó, ha legkésőbb február 25-ig az állami adó- és vámhatóság (NAV) elektronikus nyomtatványán keresztül nyilatkozatot tesz a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára.

A nyilatkozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján lesz elérhető (21NYHIPA nyomtatvány). A nyilatkozat alapján a meg nem fizetendő adóelőleg-részlet összegével az önkormányzati adóhatóság a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában