ipari fejlődés

2021.01.10. 09:00

Óriásként nyújtózkodhat az ipar a vidéki parkokban

Tizenegy iparipark-projekt kezdődött el az elmúlt években Somogy megyében. Már nemcsak a városok, de a falvak is fejlesztenek. Az egyetlen projekt, amelyik nem tudott megvalósulni, Siófoké.

Koszorus Rita

Már több olyan vállalkozás is van az egykori taszári laktanyában, amelyek az időközben felújított épületekben működnek. Az autószerelő műhely a valamikori kantin helyén telepedett meg. Közvetlenül a szomszédjában van az a csarnok, amelynek nemrégiben fejezte be felújítását az önkormányzat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyert 120 millió forintos forrás jóvoltából tudták modernizálni az épületet. – Mindegyik helyiség külön fűtésrendszerrel, bejárattal, riasztóval rendelkezik – mondta Varjas András polgármester, aki nagy terveket fűz a projekthez. – Már tárgyaltunk 8-10 vállalkozással a településről és a környékről. Bízom benne, hogy ez az épület hosszú távon biztos bevételforrást jelenthet az önkormányzatnak. – A körforgalomtól nyugatra eső terület iparosítását jó volna elérni – mondta a településvezető. – Itt vannak olyan ingatlanok, amelyeket korszerűsítve bérbe tudnánk adni betelepülő cégeknek.

Csurgón zöldmezős beruházást kezdenek, amelyhez 450 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek ugyancsak a TOP-ból. – Február végére várhatóan befejeződnek a munkálatok – mondta kérdésünkre Füstös János, Csurgó polgármestere. – Több vállalkozóval egyeztetünk, mert mindenkinek más a területigénye, és itt, a határ mentén nem könnyű egy új ipari parkot beindítani. A 8,5 hektáros területet teljesen közművesítették, így akár hat vállalkozás is kényelmesen elférhet.

Heresznyén is fejlesztettek, ugyanebből a forrásból futotta ipari park kialakítására. A településen működő varrodát újították fel, amelyhez 120 millió forintos forrást használtak fel.

Egyre több község és falu látja meg a lehetőséget az iparterületek kialakításában. – Meglátták a lehetőséget abban, hogy saját bevételeiket növelni tudják új vállalkozások településre csábításával – mondta kérdésünkre Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke. Követik a városok példáját, az így befolyó összeget utak és járdák javítására lehet fordítani.

Lábodon is elkészült az iparipark-fejlesztés, de Nagybajomban is végéhez közeledik már a kialakítása.

 

Siófok az egyetlen, ahol nem sikerült

Kaposváron is bővült a Keleti Ipari Park, valamint egy újat is kialakítottak a Füredi úti régi laktanya helyén. Siófok az egyetlen, ahol nem lett az ipari park sikertörténet. December elején számoltunk be róla, hogy Lengyel Róbert polgármester vezetésével Siófok úgy döntött, hogy visszaadja az 575 millió forintos ipari park projektjét. A város még 2016-ban nyerte el a támogatást, ám csak évekkel később derült ki: érdemi előrelépés nem történt a megvalósítás érdekében. A komoly csúszás miatt halasztást kért a polgármester a Pénzügyminisztériumtól, amit meg is kapott. Így csak 2022. szeptember 30-ig kellett volna befejezni, de a városvezető már november 30-án döntött a projekt visszaadásáról. Ez az egyetlen iparipark-projekt a megyében, amelyet nem valósítottak meg.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában