anyagi kérdések

2021.02.11. 11:30

Ingyen pénz helyett, inkább már kitennék a nyitva táblát

A kormány akár tízmillió forintos, kamatmentes hitellel támogatja a járványhelyzet utáni újrakezdést a kkv-szektorban. Elsőbbséget élveznek a turizmusban, vendéglátásban, rendezvényszervezés területén dolgozók.

Marosi Gábor

Az érintettek zöme szerint a kamatmentes kölcsön hatalmas segítség, ám inkább már dolgozni szeretnének.

A járvány előtti forgalomnak csak a negyven százalékát éri el a mostani az egyik barcsi étteremben. A csárda, csak úgy, mint sokan mások, kiszállítással próbálja túlélni ezt az időszakot. Presing Zoltán tulajdonos elmondta: van annyi megtakarított pénze, amennyi az újrakezdéshez elég lenne, azonban fontolóra vette, hogy felveszi a kölcsönt.

– Ez ingyen pénz – fogalmazott a vállalkozó. – Kamatmentesen kell visszafizetni, ráadásul a törlesztést csak három év múlva kell elkezdeni. Valószínűleg igénylem a hitelt, hiszen szeretnék eszközöket vásárolni és korszerűsíteni is. Bár most már szívesebben dolgoznánk teljes kapacitással, minthogy kölcsönt vegyünk fel – tette hozzá Presing Zoltán.

Járfás Rózsa, az egyik kaposvári rendezvényház vezetője szerint csábító a hitelajánlat, hiszen kamatmentes. – Nincs bevételünk, kiadásunk azonban igen – mondta Járfás Rózsa. – Mivel nekünk saját ingatlanunk van, ezért bérleti díjat nem kell fizetnünk, viszont rezsiköltségünk az ilyenkor is van. A villanyra és a fűtésre havonta félmillió forintot költünk. Sokaknak segítséget jelenthet ez a tízmilliós kölcsön, de annak jobban örülnénk, ha már ki lehetne nyitni.

Vissza kell fizetni

Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) társ­elnöke elmondta: az újrakezdési hitel megoldást jelenthet a vállalkozásoknak, azonban ez is kölcsön, amit vissza kell majd fizetni. Kiemelte: sok vendéglátós a bezárással áldozatot vállalt azért, hogy az élet mihamarabb visszakerülhessen a régi kerékvágásba, ezért a döntéshozóknak meg kellene fontolniuk, hogy a vállalkozások visszamenőleg anyagi támogatást kapjanak.

Czellár Zoltán, egy kaposvári kocsma tulajdonosa úgy véli: mivel november tizedike óta nincsen bevétele, ám majdnem minden járulékot fizetnie kell, ezért már az is nagy segítség volna, ha ezeket elengedné a kormány.

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában