helyi ízek

2021.03.16. 14:00

Gyümölcsöt termesztenek a szennai közmunkások

A közmunkások összesen 175 gyümölcsfát ültetnek el a szennai Mihály hegyen. A több mint egy hektáros területen csütörtökön is dolgoztak, a munkával várhatóan két héten belül végeznek.

Harsányi Miklós

– Egészen jól alakul az időjárás, így ma 25 facsemetét ültetünk el – mondta Varga Róbert karbantartó, a csoport vezetője. – Ötven centi mély gödröt ásunk, s ahogy ezen a soron végzünk, máris következik az újabb.

Salamon Gyula, Szenna polgármestere azt mondta: a 40 körtefa már földben van, most az Idared almafákat ültetik. Egy sor 220 méter hosszú, pontosan előre kijelölték a facsemeték helyét, a munkát megkönnyíti, hogy a Mihály hegyen elegendő terület áll a rendelkezésükre. A szilván kívül kajszi termesztésével is foglalkoznak majd, s úgy számolnak, hogy 4–5 év múlva már termőre fordulnak a fák.

A telepítésre csaknem egymillió forintot fordítanak, az összeget a közmunkaprogram biztosítja. A polgármester szerint a mostani helyzet bizonyítja: nagy jelentősége van a helyben megtermelt gyümölcsnek, zöldségnek. Folyamatosan számítani lehet a biztonságos körülmények között előállított, minőségi terményre.

– Tavaly született döntés a gyümölcsös telepítéséről, s alig vártuk, hogy megkezdjük a munkát – mondta. A gyümölcsből később nemcsak a szennai óvodások, iskolások kapnak, lekvárt és egy közeli gazdaság közreműködésével ivólét is készítenek. Hosszú távú, értékteremtő programról van szó, mely lehetőséget teremt a terület hasznosítására és az alacsonyabb iskolai végzettségű helybeliek foglalkoztatására is. A fák metszése, a terület gondozása, ápolása tartósan munkát jelent.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában