családi kassza

2021.04.18. 18:00

A lakosság jelenleg közel hatezer milliárd forintot tarthat magánál

Csaknem hatezermilliárd forint készpénzt tart otthon a magyar lakosság, egy friss elemzés szerint a háztartások vagyona tavaly mintegy 5500 milliárd forinttal gyarapodott. A somogyi családok jó része még mindig a cihában tartja a pénzét vagy mert kevesellik a kamatot, vagy mert ha kell, rögtön kéznél van.

Harsányi Miklós

Év végi prémium: Somogyban nem divat a jutalom Kaposváron, Siófokon és a megyei önkormányzatnál nem fizettek év végi jutalmat, derült ki kérdéseink nyomán.

Fotó: Lang Róbert

– Most autóra gyűjtök, amit másfél éven belül szeretnék megvásárolni – mondta Udvari Gábor kaposvári minőségellenőr. – A megtakarításom nagyobb részét bankba tettem, amire kamatot adnak. Ám otthon is van készpénzem, a rendszeres kiadásokat ebből fizetem.

Berkes Róbert kaposvári könyvelő szerint a somogyi családok közül sokan még mindig a lakásban őrzik a pénzüket. Van, aki az alacsony betéti kamat miatt dönt így, más praktikussági okokból: ha kell a pénz, akkor azonnal rendelkezésre áll.

A Blochamps Capital Kft. legfrissebb elemzése szerint tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona, ami éves szinten 5445 milliárd forintos gyarapodás. Jelenleg közel hatezer milliárd forintot tart magánál a lakosság. A látra szóló betétek és a hosszú lejáratú kötvények kategóriája után ez a harmadik legnépszerűbb pénztárolási forma. Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója úgy vélte: a felhalmozás üteme az idén jelentősen csillapodik majd, hiszen a hitelmoratórium vége önmagában várhatóan havi százmilliárd forint feletti összeget szippant ki a megtakarítási piacról.

– Szerintem nagyobb mennyiségű készpénzt nem érdemes és nem is biztonságos otthon tartani – hangsúlyozta Daxner Gábor, a VOSZ somogyi elnöke. – A koronavírus okozta félelem azonban a családok gondolkodását és pénzügyi szokásait is módosíthatta. Sokan jóval ritkábban mozdultak ki lakásukból, s ezért talán úgy érezték, hogy az otthon tartott készpénz nagyobb kényelmet nyújt.

Daxner Gábor kiemelte: egészen más azoknak a jövőképe, akik a járvány alatt elvesztették munkájukat, mint azoké, akik dolgoztak és fix havi bevételük volt. Utóbbiak ha lassan is, de a fizetésből időről időre félre tehettek. Hangsúlyozta: kiváltképp nagy szerepe van most a pénzügyi tudatosságnak, nagyobb beruházás előtt mindenki alaposan mérje fel anyagi helyzetét, nehogy túlvállalja magát.

Nagy Zoltán, kaposvári közalkalmazott: – A fizetésemet havonta bankszámlára utalják. A járvány alatt azonban egyre többen rendeltek különféle termékeket online és sokaknak talán egyszerűbb készpénzzel fizetni. Szerintem a szolgáltatások rohamos bővülésével azok is igénybe veszik a bankok kínálatát, akik még otthon őrizgetik a megtakarításukat.

Bogdán Rózsa, somogyvári gyermekfelügyelő: – Bankban gyűjtjük a pénzt, a kereset minden hónapban odamegy. Szerintem az ilyen megtakarításnak több előnye is van: egyrészt biztonságos, másrészt a lekötött összeg után kamatot adnak. S ha otthon lenne a pénz, akkor könnyebb felesleges dolgokra elkölteni a hosszú idő alatt megspórolt összeget.

Varga János, kaposvári borkereskedő: – Teljesen megbízom a bankokban, a pénzem döntő része ott van. Az egyik közismert cég kezeli a kisvállalkozásunk számláit, s azt tapasztaltam, hogy a koronavírus-járvány alatt is állandóan működtek a pénzintézetek, minden rendben volt. A napi élettel kapcsolatos kiadásokra otthon azért mindig tartok készpénzt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában