robotika

2021.04.04. 16:30

Deréktájon fáj a legjobban a meló

Több somogyi céggel működött együtt egy kutatásban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Liga Szakszervezetek, hogy növeljék a munkavállalók hatékonyságát, s a dolgozók minél hosszabban megőrizhessék az egészségüket.

K. G.

Kimutatták, hogy a leggyakoribbak a vázrendszeri panaszok, a derékbántalmak. Márciustól egy új projektet indítottak a résztvevők a hasonló egészségügyi problémák megoldására, ezt mutatták be egy sajtótájékoztatón a kaposvári Viapan Kft.-nél. Vida Péter, a VOSZ szolgáltatási tagozatának elnöke elmondta, hogy tartást és mozgást segítő eszközökkel, illetve kollaboratív robotokkal megóvható a dolgozók egészsége, és azt vizsgálják, hogyan építhető be ez a cégek mindennapjaiba, a gyártási folyamatokba. Azt szeretnék bizonyítani, hogy a modern technikai eszközök nem veszik el a munkát az emberek elől, hanem segítségükkel őrizhető az egészség. Mindez a munkaerőhiányra is megoldást jelenthet, mert a járvány múltával gazdasági fellendülést jósolnak.

Kérik, hogy a munkáltatók és a munkavállalók vegyenek részt a szociális projektben, melyet az EU és a magyar kormány is támogat. A kutatást úgy kezdik, hogy az elektronikai iparágban ezer munkavállalónak felmérik a jelenlegi egészségi állapotát, majd tíz munkáltatót bevonva száz munkahelyet tekintenek meg, hogyan lehet átalakítani a modern technika eszközeivel, ezzel szolgálva a hatékonyságot és az egészségmegőrzést egyaránt. Az eredményekről nemzetközi sajtótájékoztatót terveznek Kaposvárra.

Fotó: M. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában