munka világa

2021.05.05. 19:00

Elhelyezkedési juttatást kaphatnak a somogyi közmunkások is

Saját gyümölcsfeldolgozó működik a helyi közfoglalkoztattak munkájának köszönhetően Nágocson, zöldséget termelnek Bolhón, de már sokan a munkaerőpiacra kerültek. Ezt április közepétől pénzzel is díjazzák.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Az újranyitás szabad munkaerőt igényel, és a közmunkások soraiban még mindig remélhető tartalék. Április közepétől elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek azok, akik a közfoglalkoztatási jogviszonyuk időtartamának lejárta előtt állást találnak a nyílt munkaerőpiacon. Minél hamarabb lép ki valaki a közmunkából, annál több támogatáshoz jut.

Saját gyümölcsfeldolgozó üzem létrehozását tervezi a nágocsi önkormányzat, ahol a maguk termelte gyümölcsből ivólevet gyártanának. Őshonos gyümölcsfákat nevelnek négy­ezer négyzetméteren, ezt a területet növelnék egy hektárra egy ökológiai pályázat segítségével.

Jelenleg hét közmunkás dolgozik a faluban, a többségük egy mezőgazdasági programban, burgonyát, szárazbabot vetettek. Évekkel ezelőtt még 32 közmunkásnak biztosítottak munkahelyet.

– Nálunk már nem sok tartalék maradt a rendszerben, és nincs utánpótlás – vallotta be Simor Ákos polgármester. – Ha többen felmondanának, a faluban talán csak egy embert találnánk, akit fel tudnánk venni helyettük. A vidéki önkormányzatok általában azok közül válogathatnak, akik életvezetési problémák miatt nem regisztrálnak a munkaügyön.

Elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek azok, akik a közfoglalkoztatási jogviszonyuk időtartamának lejárta előtt állást találnak a nyílt munkaerőpiacon, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Minél hamarabb lép ki valaki a közfoglalkoztatásból, annál több támogatáshoz juthat, hiszen a hátralévő időre utólag kapja meg a havi 45 600 forintot. Elhelyezkedési juttatást kaphatnak a mezőgazdasági idénymunkát végző közfoglalkoztatottak is, naponta 2 ezer, egy hónapra tehát akár 62 ezer forintot is. A résztvevők nettó keresete így a minimálbérrel számolva mintegy 160 ezer forint lehet, a korábbi bevételük csaknem háromszorosa, amit a családi adókedvezmények még tovább növelhetnek.

Bolhón azok már elhagyták a közmunkát, akiknek ez állt a szándékukban. Legutóbb ketten távoztak, sokan a barcsi sajtüzemben kaptak munkát. Húszan maradtak közmunkások, pedig egykor hetvenen is voltak.

– Rájöttek, ha már mindenképpen be kell járni dolgozni, akkor sokkal jobban járnak, ha olyan munkahelyre mennek, ahol háromszor annyi a fizetés, mint a közmunkában – mondta Horváth Csaba polgármester. A húsz emberrel zöldséget termelnek a konyhára, illetve egy másik programban az árkokat, utakat tisztítják a faluban.

Megvalósult a teljes foglalkoztatottság Alsóbogáton

Már csak minimális létszámmal dolgoznak a somogyi falvakban a közfoglalkoztatás keretében, állapította meg Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere. Neki mindig az volt az elve, hogy a versenypiacon találják meg a számításukat az emberek, de most az a félelme, ha nem hozzák jobb helyzetbe a helyi önkormányzatoknál dolgozókat, akkor lassan nem lesz, aki üzemeltesse a kistelepüléseket. Sok helyen már ott tartanak, ha a polgármester vagy a falugondnok nem segít be, akkor nincs aki kaszáljon vagy virágosítson. Alsóbogáton a hajdani 29 helyett jelenleg hét közmunkást foglalkoztatnak, öten egy mezőgazdasági projektben vesznek részt, ketten a zöldterületek gondozásával foglalkoznak. A faluban megvalósult a százszázalékos foglalkoztatottság, nincs munkanélküli náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában