iparosodó falvak

2021.05.21. 15:37

Ipari park csalogatja már a vállalkozókat Kaposmérőbe

Több mint hétszázmillió forintból alakítottak ki ipari parkot és hűtőházat Kaposmérő határában, a 610-es számú főút mellett. A területen már működik egy vállalkozás, az önkormányzat pedig azon dolgozik, hogy más cégek is Kaposmérőben telepedjenek le.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A mintegy hat hektáros ipari parkban tizenkilenc kis- és közepes vállalkozásnak tudnak helyet biztosítani. Egyenként 2000-2500 négyzetméteres területet alakítottak ki, melyre 900-1000 négyzetméteres csarnoképületet lehet majd felhúzni. A kaposmérői önkormányzat célja, hogy minél több kisebb vállalkozást csábítsanak a településre.

Forrás:

Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere a beruházást lezáró pénteki eseményen elmondta: évek óta vártak arra, hogy elkészüljön az ipari park. Eredetileg 600 millió forintból alakítottak volna ki, de az építőanyag drágulása miatt szükség volt plusz forrásra, melyhez a kormány 116 millió forintot biztosított.

Fotó: Lang R.

– Azt szeretnénk, hogy a kisebb vállalkozások könnyen jussanak telephelyhez – fogalmazott Prukner Gábor. – Nagyon kedvező feltételeket kínálunk a cégeknek, több évük, akár tíz is van arra, hogy megvásároljanak egy-egy területet. Így lehetőségük van rá, hogy az első években megerősödjenek. Az ipari park nagy lehetőség a falunak. A település hosszú távon fejlődhet, egyrészt az iparáűzési adó miatt, másrészt pedig azért, mert az itt dolgozók remélhetőleg olyan fizetés kapnak, ami meghatározó lesz a térségben – mondta a polgármester. Prukner Gábor hozzátette: egy autómosó vállalkozás már működik az ipari parkban, de két szállítmányozási és egy asztalosipari, valamint készbeton-elemeket gyártó céggel is kötöttek már szerződést.

Fotó: Lang R.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője az ünnepélyes projektzárón kiemelte: nem mindennapi eset az, hogy egy falu nemcsak a közösségi szolgáltatások, mint például az óvoda, közösségi ház vagy az orvosi rendelő felújításán gondolkodik, hanem részt vesz a helyi gazdaság fejlesztésében is.

Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: minden fejlesztés fontos a megyében, különösen akkor, ha munkahelyeket teremtenek vele. Hozzátette: az előző európai uniós ciklusban 52 és fél milliárd forint jutott Somogyba, ebből a keretből 4 milliárd 200 millió forintot lehetett ipari parkok kialakítására és fejlesztésre fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában