kevesebbet költünk

2021.05.22. 09:00

Könnyű betartatni a létszámkorlátot, kevés a vásárló a kisebb üzletekben

Hiába ért véget a többségnek a home office, a kisebb üzletekben még nem tapasztalnak nagyobb érdeklődést. Akciókkal próbálják a vásárlókat becsábítani a ruházati boltokba. Az esős idő miatt a nyári kollekciót sem keresik, a napokban átmeneti kabátokból és zárt cipőkből fogyott a legtöbb.

Góz Lilla

Húsz és ötven százalékos kedvezménnyel próbálja felkelteni vásárlói érdeklődését az egyik belvárosi cipőbolt. – Mindent leakcióztam, csak az új kollekciót nem, de volt olyan nap, hogy csak egy vásárló jött be – mondta el Tóth Katalin, a cipőbolt tulajdonosa. Hozzátette: az elmúlt napokban többen kerestek zárt cipőt, a nyári kollekcióból mindössze egy-két darabot adott el.

– A rossz időjárás miatt kevésbé fogynak a tavaszi, nyári ruhák, ilyenkor már az új fürdőruhákat is szokták keresni, ehelyett dzsekiket, átmeneti kabátokat vettek, amelyeket már majdnem elpakoltam – mondta az egyik kaposvári márkás ruhabolt üzletvezetője. Hozzátette: az alapterület alapján öt személy jöhet egyszerre vásárolni hozzájuk, de négyben korlátozták a bemenetelt. Könnyen be tudják tartani a szabályokat.

– Nincs pénzük az embereknek, csak azt vásárolják meg, amire nagyon nagy szükség van – mondta el egy kaposvári kínai üzlet eladója. Hozzátette: tapasztalják, hogy az elmúlt hetekben többen újra visszatértek az irodákba dolgozni, de csak fehérneműket, zoknikat, valamint szájmaszkokat kerestek náluk.

– Nem is lehetett robbanásszerű nyitásra számítani, a vásárlók továbbra is óvatosak egészségük és pénztárcájuk védelmében – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette: a ruházat a legnagyobb vesztese a járványhelyzetnek, nem tudtak a bezárások között felzárkózni. – Az emberek többsége ha spórol, akkor először a ruházaton teszi, akik pedig mégis vásárolnak, azok a webáruházakat részesítik előnyben – sorolta Vámos György. Megjegyezte: míg az élelmiszerek árai nagyobb mértékben nőttek, addig a ruházati szektorban mindössze 1–3 százalékos áremelkedést történt. –Sokan tartalékolnak biztonsági okok miatt, véleményem szerint lassan, de vissza fog rendeződni a gazdaság ezen ágazata is – emelte ki a főtitkár.

Gyengélkedő somogyi vásárok

A kaposvári vásár még gyengélkedik, a fonyódin már látszanak a jelei a talpra állásnak. A nyáron ott már jó forgalomban bízom – mondta lapunknak Bali László, aki mindkét vásárban kereskedik, s a Balatonnál üzletet működtet. – Bár véget ért a home office, nem szaladtak az emberek új ruhát venni – mondta. – A vásárokban még mindig kevés a vásárló, és ők is az olcsóbbat keresik.

2020-ban számottevően megváltoztak az emberek vásárlási és költési szokásai, elsősorban a járvány miatti pánikszerű felvásárlás, illetve a boltokra vonatkozó nyitvatartási korlátozások miatt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a hazai kiskereskedelmi forgalom összértéke megközelítette a 12,6 ezer milliárd forintot. Az élelmiszer-jellegű vegyes üzlettípusok, valamint a gyógyszertárak forgalma emelkedett, más üzleteké visszaesett, ahogy a benzinkutaké is. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem 42 százalékkal magasabb bevételt ért el, dinamikus bővülése tovább folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában