béremelés

2021.05.01. 09:00

Időnként bátorság kell a dolgozókért való kiálláshoz

Bár a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei szervezetének hagyományos május elsejei díjátadója a koronavírus miatt elmarad, az ünnepséget előbb-utóbb pótolják. Svajda József szerint az érdekvédők a pandémia harmadik hullámában is következetesen kiálltak a somogyi dolgozókért, s újabb javaslatokkal bombázták a munkáltatókat.

Harsányi Miklós

– Úgy érzem, hogy sok embernek adhatnánk kitüntetést – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője. – Azokra gondolok, akik a járvány alatt is megfeszített munkával tették a dolgukat. Az elismerés somogyi munkaadók, munkavállalók és szakszervezetis kollégák széles körét megilletné. Megyénkben 1995 óta minden évben átadtuk a díjunkat, s a járvány ellenére 2021-ben sem szeretnénk megszakítani a hagyományt. Ezzel is szeretnénk elismerni partnereink tevékenységét, empátiáját. A munkáltatókon kívül a szakszervezeti vezetőknek is odaítéljük a díjat, ők következetesen képviselik a közösséget. Időnként nem kis bátorság kell a kiálláshoz. Május elseje olyan ünnep, amit a politika nem tudott kiirtani az emberek lelkéből, bár évtizedekkel ezelőtt néhány párt próbálkozott ezzel, de nem sikerült.

Piacvesztés, bevételcsökkenés, kevesebb műszak és leépítés, Svajda József szerint a járvány minden téren felforgatta az életünket. Óriási érték a biztonság, így az is, ha a vállalkozások biztos megélhetést nyújtanak a dolgozóknak. Azt mondta, aki elveszti az állását, pillanatok alatt könnyen kilátástalan anyagi helyzetbe juthat, lelkileg szenved, elveszti önbecsülését, feleslegesnek érzi magát. Sajnos, az embert próbáló körülmények miatt gyakoriak a válások is.

– A koronavírus hatalmas károkat okozott, ám meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben sem szabad megfeledkezni azokról, akik munkájukkal folyamatosan értéket teremtenek – emelte ki Svajda József. – Megyénkben a mezőgazdaság és az élelmiszeripar továbbra is stratégiai ágazat, s a dolgozók a pandémia alatt eredményesen helytálltak. Szerintem számos somogyi feldolgozóipari cég fontos láncszeme a térség iparának.

 

Ajándékcsomag a dolgozóknak

A KVGY-nél idén átlag hatszázalékos béremelés volt, s Szalai Gyula ügyvezető igazgató azt mondta: 2021-től többletjuttatásként 350 dolgozójuknak tízezer forint értékű élelmiszercsomagot adnak. Ezt a berendezés-szerelők már megkapták, pénteken a lakatosüzem 30 munkatársa veszi át, azt követően pedig a többiek. Tudatosan kaposvári húsárut vásárolnak, ezzel is támogatják a helyi élelmiszeripart.

Svajda József szerint a járvány minden területen visszaesést hozott, a somogyi cégeket mégsem érte akkora csapás, mint más megyékben. – Volt, ahol bezártak egy üzemet és százak kerültek utcára.

Kollégáimmal együtt remélem, hogy minél hamarabb kilábalunk ebből a helyzetből – mondta Svajda József, s a munka ünnepe kapcsán arra hívta fel a figyelmet – nincs mese, a dolgozóknak versenyképes bért kell adni. Ha a somogyi vállalkozások húzzák-halasztják az érdemi fizetésemelést, a szakképzett dolgozókból rövidesen még súlyosabb lesz a munkaerőhiány.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában