ipari vakáció

2021.07.19. 19:35

A nyári szünetben fejlődnek a somogyi gyárak

A somogyi vállalkozások a nyáron rendszerint egy, legfeljebb két hét leállást terveznek. A villamoshálózat és a hűtőrendszer karbantartásán kívül egyes cégek új gépeket telepítenek. Egy kaposvári vállalat százmilliós forintos fejlesztést időzít a nyári leállás heteire.

Harsányi Miklós

– Épp most töltjük a leállást, taktikai okokból előrehoztuk a nyári szünetet – mondta Dévai Miklós, a kaposvári Lamello Kft. társigazgatója. – Eredetileg július végére, augusztus elejére időzítettük a karbantartást, ám csökkent a német megrendelésállomány, így a csapat június végén két hétre szabadságra ment.

Dévai Miklós szerint érthető a nemzetközi piacon kialakult helyzet. Cégük elsősorban Németországba szállít, ahol a koronavírus-járvány alatt rengeteg bútoráruház, szaküzlet bezárt. A külföldi családok örülnek, hogy a korlátozások enyhítésével újra utazhatnak, és sokan most legkevésbé a bútorvásárlásra gondolnak. Ez az állapot várhatóan a nyár második felében változik, s a vevők feltehetően a vakáció utáni időszakra halasztják a lakásfelújítást. A Lamello Kft.-nél addig is a nagyobb lélegzetű felújítási munkálatokra összpontosítanak: a kazán javítására nagyjából négymillió forintot fordítanak, s a CNC-fúróegységeinek javítása is most esedékes.

A Kapos Atlas Kft.-nél július 10. és 25. között esedékes a leállás. Amíg a dolgozók zöme jól megérdemelt szabadságát tölti, azalatt a karbantartócsapat gőzerővel dolgozik, többek közt a CNC-megmunkáló központot és a festőrendszert készítik fel a következő hónapokra. Horváth Árpád igazgató hangsúlyozta: a fejlesztőcsapat a leállás során sem pihen. A Fusetech Kft. vezetői a nyári szünetről már a múlt év végén előre tájékoztatták partnereiket. Így mindenki előre, pontosan tervezhette a megrendeléseket, s a külföldi cégek is időben átvehetik majd a kaposvári szállítmányokat. Gazdag Viktória HR-vezető közölte: a 300 dolgozót foglalkoztató ipari cégnél július 19-től egy héten át szünetel a termelés. Náluk folyamatos a karbantartás, így mindenki szabadságra megy. S már kitűzték a következő leállás dátumát is, mely december 20 és január másodika között esedékes.

Vizsgálják a Videoton vezetékeit

– Július 26–30 között tartjuk a teljes gyári leállást – közölte Fehér Balázs, a Kaposvári Videoton üzemeltetési vezetője. – Ezalatt minden dolgozónk az éves szabadságát tölti. Kivételt képeznek azok a munkatársaink, akik cégünk karbantartási munkálatait végzik.

Egy hét áll a rendelkezésükre, hogy a feladatokat megoldják. Idén kiemelten a villamoshálózat, a hűtőrendszer és további infrastruktúra-karbantartásokat terveznek. Ezen túl irodákat és padlókat újítanak fel, valamint a parkolókat is átvizsgálják. A csapat számára fontos ez az időszak, mivel számos területhez az évközi fokozott üzemi termelés mellett nem férnek hozzá.

– Mi augusztusban állunk le két hétre – mondta Palkovics Béla, a kaposvári Som-Plast Kft. tulajdonosa. – Az előre ütemezett karbantartásokon kívül üzembe helyezzük az új fröccsöntő automatákat is. A két japán gép ára csaknem 100 millió forint, amely része az elmúlt időszakban indított innovációs programnak.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában