óriási a kár

2021.08.06. 11:30

Fél óra alatt verte el egy év munkáját a jég

Embert próbáló szezon előtt állt a dél-dunántúli dinnyetermesztő, mert a jégeső szüretelt helyette. Így is talpra kellett állni, de ebben segítséget nyújtott az a hozzáállás, hogy a csapásokat tudni kell elviselni.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A kaposvári Halász Tibor Drávasztáráról származik, és az ősi, családi birtokon foglalkozik dinnyetermesztéssel. A Halász családnak negyven éve a dinnye adja a megélhetést. Hajdan ebből élt az egész környék, de ma már egyre kevesebben választják ezt a foglalkozást. Néhány héttel ezelőtt beborult az ég felettük.

– A fele termésünk odalett, amikor 20-30 percig csak a jég zuhogott eső nélkül – idézte fel a keserves perceket az őstermelő. – A kár tetemes, csak a szezon végén derülhet ki, hogy mekkora. Természetesen biztosítást a nagy értékű terményre minden gazdálkodó köt, ez fedezi a költségeket, de az elmaradt profitot nem tudja pótolni. Nem könnyű kimászni egy ilyen helyzetből, de nem lehet mást tenni, a természeti csapásokat tűrni kell a mezőgazdaságban.

Katasztrofális látványt nyújtott a jég verte dinnyeföld, azt mondta, hogy szavakkal nem lehet leírni, hogy mit érzett akkor, amikor meglátta, hogy egyéves munkája veszett kárba. A növényt a levélzete védi a naptól, de a jég leszaggatta a leveleket is, ezért a tűző napon a következő időszakban még több dinnye ment tökre.

Minden azért még nincs veszve. Az idei nyáron a nagy melegek jót tettek a dinnyetermésnek, és ha ez az időjárás tovább tart, akkor augusztus végéig, szeptember elejéig is elhúzódhat a szezon, jósolta. Reménykedik abban, hogy azt a dinnyét, amit meghagyott a jég, sikerül eladni a szezon végéig.

Három-négy fajta görögdinnyét tart, és igyekszik követni a vásárlók ízlését. Van, aki a magszegényt szereti, más a feketés színű nosztalgia dinnyét, de a mára megszokott csíkos dinnye is fogy. A sárgadinnye ezekben a napokban érett be, de megosztó a hatása: van, aki szereti, mások nem, míg a görögdinnyéből mindenki fogyaszt többet-kevesebbet.

Dübörög a szezon, a helyi olcsóbb

A korai érés és a rendkívüli meleg miatt elhúzódik az idei dinnyeszezon hazánkban. Városi dinnyekörképünkből kiderült, hogy a legtöbb kaposvári árusítóhelyen mézédes magyar, leginkább alföldi görögdinnyét kínálnak utcáról és a bódékban. Az ár nem csökkent sokat az utóbbi hetekben, körülbelül 200 forint kilogrammonként. A sárgadinnye ára 300 forint körül mozog. A nagypiacon természetesen szulokit és lengyeltótit is lehet vásárolni valamivel olcsóbban. Az egyik barkács­áruház előtti zöldségesnél az eladó gondos válogatásból származó, Sellye környéki gyümölcsöket kínál. Áruk kicsivel magasabb is a tapasztaltaknál. A görögdinnye 400, míg a sárgadinnye kilója 800 forint nála. A nagy­áruházakban még mindig találtunk import, spanyol görögdinnyét 300 forintért.

Fotó: Kovács T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában