tűzifa

2021.09.13. 14:00

A hideg téli estéken a cser nem hazudik a kályhákban

Egyre többen gondolnak a közelgő fűtési idényre, ami a kereskedők forgalmán is meglátszik. Az egyik somogyi vállalkozásnál a tölgy és a cser köbmétere több mint ezer forinttal drágult tavaly óta.

Harsányi Miklós

– A száraz cserfa nem hazudik, ez az egyik legjobb tüzelőanyag – mondta Horváth Ferenc mernyei egyéni vállalkozó. – Apám évtizedekkel ezelőtt ezt hajtogatta, s én is ezt tapasztaltam. Csapatunk most Ráksi közelében csert és gyertyánt termel ki.

A négy tagú csoport szerződéssel egy társaság megbízása alapján dolgozik. Szeptember elején kezdték a munkát, naponta 10–15 köbméter fát vágnak ki, melynek nagy részét tűzifaként dobja piacra a megrendelő. Bár a munkát befolyásolja az időjárás, úgy számolnak, a kijelölt területen legalább október közepéig maradnak.

– Aki csak egy picit is előre gondolkodik, az időben megveszi a tüzelőt – jegyezte meg. – Lassan megérkezik a fűtési szezon, s érdemes tudni, hogy a nyers fa nehezebben gyullad meg és ég. Nyilván minden családnál mások az igények és az anyagi lehetőségek, de egy nagyjából 110 négyzetméteres, külső hőszigetelt ház felfűtéséhez egy idényben könnyen elfogyhat akár 13–15 köbméter fa is. S az se mindegy, hogy a háziak mennyire fázósak. Van, aki nem sajnálja a pénzt a kényelemre, s még a leghidegebb napokon is 24-25 fokra fűti fel a szobákat, ez megdobja a számlát.

Meiszterics László kaposvári tűzifakereskedő munkatársai ottjártunkkor a kaposvári fuvar után Kaposmérőbe szállítottak egy kisteherautónyi, három köbméter akácot, tölgyet. A vállalkozó tíz éve vágott az üzletágba. Azt mondta: pénztárcaapasztó mutatvány a tűzifavásárlás. Náluk 2020-ban egy köbméter tölgy és cser 18 415 forintba került, az idén már 19 685 forintot kérnek. A gyertyán köbmétere egy éve 20 955 forint volt, 2021-ben 21 590 forint, az akác köbmétere változatlanul 20 320 forint. A vállalkozás egy nagy cégen kívül négy őstermelővel áll kapcsolatban.

– A vásárlók többsége elfogadta az áremelést – mondta. – A tüzelő nagy részét családok rendelik, de a visszatérő vásárlók között több önkormányzat is van. Utóbbiak az idős, nehéz anyagi körülmények között élő helybelieknek adják a fát. Szerintem ez az igazi segítség, mivel darabolt, konyhakész tüzelőhöz jutnak a rászorulók, s nem rönkben, a bejáró hídra öntve hagyják az árut.

A tehetősek nagyobb mennyiséget rendelnek egyszerre

– A gyertyán és az akác fogy leginkább, szeptemberben erre van a legnagyobb kereslet – mondta Meiszterics László. – Kaposvárról és nagyjából 30 kilométeres körzetéből érkezik a vevők nagy része. A kaposvári vállalkozó hangsúlyozta: a tüzelő ára hullámzik, a vásárlói szokások kevésbé. Bőven akadnak olyanok, akik addig húzzák-halasztják a tüzelőrendelést, amíg csak tudják. Akik tehetik, azok egy alkalommal kilenc köbméter fát kérnek, ez a mennyiség szerencsés esetben január végéig, február elejéig elég lehet, s ők később döntenek majd az esetleges további rendelésről. Ám akad olyan nehéz körülmények között élő ember, aki egy talicskával állít be a telephelyre, amit 2500 forintért pakolnak tele. S olyan is előfordult, hogy a vállalkozás munkatársai egy autó csomagtartóját rakták meg fával. Előbbi mennyiség nagyjából három napra lehet elég, utóbbi talán egy hétig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában