emelés

2021.09.11. 07:00

Borsosabb falat: drágább lisztből ősztől már drágább kenyér sül

Folyamatosan emelik áraikat a somogyi pékségek szeptemberben.

Góz Lilla

A sütödék tulajdonosai szerint a megnövekedett alapanyagköltségeket most már érvényesíteniük kell a pékáru árában a fennmaradásuk érdekében. Akik már emeltek, azoknál átlagosan 10–20 százalékkal kerülnek többe a pékáruk.

Már reggel ötkor dagasztják a kenyeret az egyik kaposvári pékségben, ahol azt mondják, októberben pár forinttal többet kell fizetniük a vásárlóknak a pékipari termékeikért. – Idén eddig háromszor emelkedett a liszt ára és októberre már a malmok újabb drágulást jeleztek – mondta el Ojtó Lajos, a Slendy Pékség tulajdonosa. – Mi viszont idén eddig mindössze egyszer emeltünk árat, 5–10 százalékkal, még márciusban. A fennmaradásunk érdekében azonban most újra szükség lesz áremelésre. Hozzátette: legkésőbb október elejéig 20 százalékkal növelik a pékipari termékeik árát.

– Jelentősen megnőtt az alapanyagok ára, tavaly ilyenkor a minőségi étkezési búza kilója 52–56 forint között mozgott, most pedig eléri a 80 forintot is – mondta el Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Hozzátette: idén eddig háromszor emelték a liszt árát a malmok, s várható további drágulás. – A liszt ára mellett a többi alapanyag is drágult, nagymértékben megnőttek az energia- és a logisztikai költségek, valamint a munkabérek is emelkedtek – emelte ki Septe József. – A sütőipar kényszerhelyzetbe került, ha talpon akarnak maradni szereplői, akkor áremelést kell végrehajtaniuk, amelyet a költségeik alapján határoznak meg szeptember végéig. – Nem extra profitot próbálnak elérni, hanem a többletkiadásaikat próbálják az árakba beépíteni – mondta el az elnök. – A sütőiparra az alacsony jövedelmezőség jellemző és rendkívüli az élőmunkaigény az ágazatban. A béreket emelni kell, hogy meg tudják tartani a dolgozókat, szakmunkásokat, akikből nagy a hiány, sokan elmennek közülük külföldre a magasabb kereset reményében – tette hozzá Septe József.

Somogy megyében a pékségek többsége a napokban tervezi, hogy emel az árakon. Aki pedig már megtette, azoknál átlagosan 10–20 százalékkal kerülnek többe a pék­áruk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában