szezonértékelés

2021.09.03. 11:30

Ötödével több turista választotta a Balatont

Nehezen indult a balatoni szezon, de a végére nem lehet panasz – hangzott el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének Siófokon tartott szezonzáró ülésén, csütörtökön. A kánikula meghozta a vendéget, átlagosan húsz százalékkal nőtt a hazai turisták száma a Balaton déli partján.

Góz Lilla

Várakozással tekintettek a balatoni vendéglátók, kereskedők az idei nyári szezon elé, a többség június elején nyitott – hangzott el a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének somogyi ülésén. Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke elmondta: a Balaton partján jelenleg 1567 kereskedelmi üzlet és 1421 vendéglátóhely működik. – 10-15 százalékkal nőtt az árbevétel, segített az a jogszabály, amely lehetővé tette a Szép-kártya zsebei közötti átjárást – emelte ki Kertész Rezső. Megjegyezte, elsősorban a zöldségek, gyümölcsök beszerzési árának növekedése miatt minimális áremelkedés volt tapasztalható a vendéglátóhelyeken, amelyekben a bankkártyás fizetést részesítették előnyben. Bár voltak olyan sajtóhírek, amelyek szerint a Balaton aránytalanul drága, ezzel szemben a szezonértékelő ülésen lévő vállalkozók azt mondták, sok esetben még az alapanyagárak drágulását sem tudták beleépíteni az áraikba.

– A pandémia után egy hideg május következett, a bátrabbak pünkösdkor nyitottak ki, de ekkor csak kevés magyar vendég érkezett hozzájuk – mondta Makkos Péter, aki közel harminc éve vendéglátós Fonyódon. Hozzátette, míg korábban már május elején 22–23 fokos volt a Balaton vize, addig idén később köszöntött be a nyári idő. – A kánikula aztán meghozta a turistákat, átlagosan húsz százalékkal nőtt a hazai turisták száma a Balatonon, a korábbi évekhez képest. A főszezonban nagyítóval is alig lehetett szállást találni, s sokan fizettek Szép-kártyával. A külföldi turisták száma ugyanakkor érthetően elmaradt a megszokottól.

Egy hónapra áll a diák a pult mögé

Június végéig nehéz volt munkaerőt találni a Balatonnál, a szakképzettek egy része pályaelhagyóvá vált a pandémia miatt, illetve a határok újranyitásával külföldön kerestek munkát. Júliustól viszont sok középiskolás és egyetemista állt be a pultba. Egy büfében például egy hónap után nyolcból hat fiatal ment el július végén, hogy szeretnének fesztiválozni és nem dolgoznák végig az egész nyarat. Több vállalkozó szerint meg kellene könnyíteni a belső-somogyi településeken élők munkába járását a balatoni munkahelyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában