pénzfa

2021.10.04. 11:30

Az aszály ellenére is jó keresetkiegészítés a gesztenye

Csupán másfél hónapig tart a szezon, mégis kiváló keresetkiegészítésnek számít a gesztenye Iharosberényben. Bár az idén nagy szárazság volt, azért van termés.

Turbéki Bernadett

Mindenütt a gesztenye volt a főszereplő szombaton Iharosberényben a gesztenyefesztiválon. Az egyik asztalnál tizennégyféle süteményt kínáltak a közkedvelt alapanyagból.

– Csaknem négyszáz szelet süteményt készítettem két nap alatt – mondta Vinczéné Bolhási Lili cukrász. – A receptek fele új volt, és gyakran felveszem a repertoárba, ami beválik.

– Először kereszt alakban felhasítom, majd húsz percre beáztatom, mielőtt a sütőlapra kerül, aztán már csak 10-12 perc sütés kell neki – árulta el a sültgesztenye-készítés csínját Mándó Gábor, aki szüleivel húsz éve foglalkozik ter­mesztéssel. Idén szeptember 28-án kezdett hullani miháldi birtokán a korai érésű gesztenye. – Édesapám annak idején vett a fiamnak egy hegyet, amelyen gesztenyefák voltak – mondta Mándó Gábor édesanyja –, így kezdődött. Nem tudtuk, mit csináljunk annyi gesztenyével, így megpróbáltunk kézműves masszát készíteni belőle, amelynek nagy sikere lett.

– Annak ellenére, hogy nagy szárazság volt, jó termés várható, mert az utolsó eső időben érkezett – mondta Csák László, iharosberényi gesztenyeter­mesztő, aki 1987 óta foglalkozik pénzfával, ahogyan a gesztenyefát nevezi.

– Ha az időjárás hosszú távon csapadékmentes lesz, akkor viszont lehet, hogy baj lesz a fákkal – kapcsolódott a beszélgetésbe Boncz Béla, aki 1979-ben szedte az első termést a birtokán. Csaknem 300 fa alól kell felszednie a gesztenyét az elkövetkezendő másfél hónapban.

– A gesztenye szedése nem könnyű, egy kilóhoz száz szemért kell lehajolni a földre, és csak 60 százaléka hasznosítható, a többi a héj – hívta fel a figyelmet Kulcsár Béla. – Ha kicsit tovább a fa alatt hagyjuk, akkor megfagyhat, ám az nem árt a gesztenyének, csak édesebb lesz tőle.

A termelők szerint az Iharosberényi fák egyelőre nincsenek veszélyben, ám a kórokozókkal gyakran meg kell küzdeniük, mert a klímaváltozás újabb betegségekkel és kártevőkkel lepi meg a gesztenyés gazdákat.

Iharosberény és a gesztenye a helyiek szerint ma már szinte egy és ugyanaz

Iharosberényt a gesztenye fővárosának tartják. Hat államilag elfogadott gesztenyefajta is a település nevét viseli. – Iharosberényben kiválóak az adottságok, a talaj, a klíma a szelídgesztenye-termesztéshez. Két-háromszáz helyi család portáján található szelídgesztenyefa. Igazán nagy, egybefüggő területek nincsenek, egy-két hektáros területek a legnagyobbak. – Nem véletlen, hogy a gesztenyének rendezünk fesztivált immár tizennyolcadik alkalommal – mondta Zsirmon Endre, a település polgármestere, aki ünnepélyes keretek között Iharosberény címerével ellátott aranygyűrűvel köszönte meg Iharos, Iharosberény és Pogányszentpéter nyugállományba vonult háziorvosának a településért végzett odaadó szolgálatát. Erőss Sándor nem az első háziorvos a családjukban: három generáción át adtak a településnek háziorvost, és hat generáción át szolgálta a család a település gyarapodását.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik