fagykár

2021.11.27. 20:00

Gyümölcsmentő milliárdra pályázhatnak a somogyi gazdák

Ötmilliárd forint keretösszeggel lehet november 17-étől pályázni tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházásokra.

Góz L.

– Április elején mínusz hat fokot mértünk a kajsziültetvényünkön, fajtáktól függően a kárunk 60-80 százalékos volt – mondta a hácsi Mózer Gyula. – Próbáltunk szalmabálát füstölni, de olyan hidegben hatástalan volt. Ez a második év volt, mikor a sárgabaracktermés nagy részét elvitte a fagy. Korszerű gépek és védekezés nélkül esélyünk sincs, főleg a fiatal ültetvényeken, az érzékenyebb fajtáknál – tette hozzá.

– Idén április 7-én érte fagy­kár a látrányi kajsziültetvényünket, volt olyan terület, ahol a 90 százalékát elvitte a gyümölcsnek, máshol nem volt jelentősebb fagykár – mondta a látrányi Gara Miklós. – A piacon lévő védekező berendezések nagyon drágák, a napokban megjelent pályázat segítséget nyújthat ezek megvásárlásában.

Tavasszal nemcsak a barackosokat, hanem a somogyi szilva-, meggy- és almaültetvényeket is károsította a fagy.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tavaszi fagy jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a gyümölcstermesztésben. A meteorológiai előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események egyre inkább szaporodnak, így a fagyok elleni védekezés szerepe felértékelődik. Pályázni lehet fagykárok elleni berendezések és technológiák, rögzített vagy mobil légkeverő berendezés, autonóm vagy vontatott hőtermelő gép beszerzésére. A vissza nem térítendő támogatás maximum 100 millió forint lehet 80 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Még pár nap

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a 2021-es kárenyhítési évben összesen 768 kárbejelentés érkezett 3560 parcellára, 22 ezer 241 hektár területre Somogyban. Tájékoztatásuk szerint november 30-ig lehet lehet a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket benyújtani a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén. Legkésőbb 2022. március végéig születik döntés, és a gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában