zajlik a munka

2021.11.29. 16:40

Tízezer szál vesszőből készülnek a kosarak Kelevízen

Ollócsattogástól hangos Kelevíz, megkezdődött az önkormányzati kertben a vessző aratása.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Miután levágjuk, kötegekbe rendezzük, osztályozzuk és mennek a raktárba, ahonnan a kosárfonó műhelybe szállítjuk – mondta el Orsós Aladár, miközben egy nagyobb adag vesszőt cipelt a vállán. Augusztus óta dolgozik a településen közmunkásként. – Segítek, ahol tudok, nagyon jól érzem magam itt – tette hozzá. Közmunka program keretében 2006 óta foglalkoznak kosárfonással Kelevízen, évek óta azon dolgoznak, hogy saját maguknak teljes mértékben megtermeljék a vesszőt, amiből a fonott kosarak készülnek.

– Méteresek a vesszőink, márciusban ültettünk el ötezer tőt, így már tízezres az állomány és most vágtuk ki a beéretteket – mondta Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere. Hozzátette: az aszályos nyár miatt folyamatosan öntöztek és növényvédő szerekkel kezelték az ültetvényt, így meg tudták védeni a gombabetegségektől.

– Szépek és egészségesek a vesszők, ezeket nem kell hántolni, áztatni, hanem a betakarítás után azonnal mehetnek a műhelybe – emelte ki a polgármester. Megjegyezte: a jövőben szeretnék a tízezer szálas vesszőültetvényüket bővíteni költséghatékonyság miatt, céljuk, hogy a teljes alapanyagot meg tudják termelni.

– A minőségi vessző nem törik. Ez az alapja a kosárfonásnak – mondta el Károly Árpádné, aki a szakma alapjait Mesztegnyőn sajátította el. Hat éve dolgozik a kosárfonó műhelyben, s mint mondta, ma is kedvét leli ebben a munkában. A kedvence a szennyestartó kosár. – Az ünnepekhez közeledve harangokat, angyalkákat és szaloncukros kosarakat is készítünk – mondta.

Kincses bolt

Kelevízen tizenöt éve foglalkoznak kosárfonással a közmunkaprogram keretében. Ez idő alatt több tízezer kosár készült műhelyükben. Utazott kelevízi kosár Egerbe, Szegedre is, de Ausztriában élő magyarok is vásároltak tőlük. Saját munkáik mellett a környékbeli önkormányzatoknak is segítenek az értékesítésben. Kapható náluk hosszúvízi szőnyeg, hácsi fafaragás és zöldség, gyümölcs. Jövőre korszerűsítenék az üzletet.

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában