Ukrán válság

2022.03.07. 20:00

Fogy a készlet, versenyezniük kell a nyersanyagokért

Egyre súlyosabb hatással van az ukrán válság a somogyi gépipari cégekre.

H. M.

Az acéldrágulás megállíthatatlan, s a somogyi vállalkozások hiába próbálkoznak a készletek feltöltésével. Török Gábor, a kaposvári Török Kft. ügyvezetője elmondta: alig egy hónapra elegendő a készletük. A 110 dolgozót alkalmazó, áramfejlesztőgépek gyártásával foglalkozó cégnek bőven van munkája, s most egy újabb nagy projekt előtt állnak, de a szűkös acéláru-felhozatal miatt kétséges, hogy milyen áron tudják elvállalni a megbízást. – A társaságok, amelyektől eddig rendeltünk, többnyire a szomszédos országokból – Szerbia, Szlovákia, Románia – importálták az árut – közölte. – Távolabbról hozni csak drágábban lehet. Állandóan figyeljük a piaci kínálatot, de rendkívül sok még a kérdőjel. 

A Kapos Atlas Kft.-hez a héten nyolc acéllemezzel megpakolt kamion érkezett. Máskor rendszerint heti 3–4 járműszerelvényt fogadnak. Horváth Árpád ügyvezető igazgató elmondta: nagyon örül a szokásosnál több alapanyagnak, hiszen a nyugat-európai vállalatok többnyire orosz és ukrán nagy acélfeldolgozóktól kapják az árut, és iparági hírek szerint a válság miatt már több meghatározó vállalat is leállt. Ebben a helyzetben az sem zárható ki, hogy egyes tőkeerős cégek rálicitálnak az alapanyagra, s így próbálják bebiztosítani magukat. 

– Becslések szerint Európában évente közel 60–70 millió tonna acélárura van szükség – mondta Horváth Árpád. – Vállalatunk évente 3500 tonnát vásárol. 2022-ben már 600 tonnát megvettünk és további 2000 tonnára leszerződtünk. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy júliusig van termeléshez szükséges alapanyagunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában