Fotók és videó!

2022.07.12. 15:49

Beúszott a Balatoni hal a Halkerhez

Finom is, kapható is és a miénk! Kedden megkóstoltuk Balatonbogláron a Halker Kft-nél a Balatoni halból készült ételeket. Azt ígérték: a ponty húsa tömör, rugalmas és mindenféle mellékíztől mentes. Igazat mondtak. Szakemberek, a szakminiszter és az újságírók előtt bemutatkozott a Balatoni hal, mint magas minőségű, eredetmegjelöléssel védett termék.

Lengyel János

Fotó: Németh Levente

Több évtizedes álom, aztán hosszú, ám kitartó küzdelem után végül asztalra került a Balatoni hal, az oltalom alatt álló földrajzi árujelzős termék. Komoly eredmény ez az élelmiszerek kíméletlen nemzetközi versenyében. Mindez a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Halker Kft. együttműködésének eredménye.

Szári Zsolt, a zrt. vezérigazgatója beszélt azokról az időkről, amikor halászok járták a magyar tengert, s folyamatos háborúban álltak a horgászokkal. Ennek az időszaknak lett vége 2013. decemberében, amikor megszűnt a kereskedelmi halászati tevékenység a Balatonnál. Ettől kezdve balatoni halat csak a horgászok foghattak, akik viszont egyre többen lettek. A boltok és az éttermek kizárólag az ökológiai célú szelektív halászat és a bemutatási célú halászat eredményeként találkozhattak természetes környezetben felnőtt halakkal. Efelé ment a világ is. Az Európai Unióban a természetes vizekben már nem lehet halászni, s tengerek, óceánok 30 százalékában is tilos a halászat. Ez az arány is folyamatosan nő. A lazacot például Norvégiában ketreces tartásban termelik. Ugyanis ha nem így tennék, akkor egy év alatt elfogyna a világban a természetes szaporulat.

A Balatoni hal 2018-ban került nemzeti oltalom alá, majd egy évvel ezelőtt megkapta az uniós oltalmat is. Ettől kezdve eredetmegjelöléssel védett, földrajzi árujelzéssel ellátott termék. S hogy piacra kerülhessen, ahhoz először vissza kellett szerezni a Balaton vízgyűjtő területén lévő tavakat, hiszen a brand szerint a Balatoni hal nevet a Balaton főmedréből, illetve az egykori kiöntésterületeken üzemelő tógazdaságokban termelt balatoni sudárponty, a varászlói tükrösponty, a fogassüllő és az ezekből előállított termékek viselhetik.

Ezek a halak élve vagy feldolgozva kerülnek tehát kereskedelmi forgalomba. A Balatoni hal a tó körüli mintaboltokban elérhető.

Gödry Zoltán, a Halker Kft alapító ügyvezetője beszélt az útról, amely során a Halker az ország legnagyobb cége lett az ágazatban, s arról is, hogy az ő sikerük titka egészen egyszerű: a nyereséget nem kivenni kell, hanem vissza kell tenni, be kell fektetni! Az ország legnépszerűbb halászléjét gyártó cég, ahol 3 millió adag készül, folyamatosan fejlesztő vállalkozás: amellett, hogy 540 családnak ad biztos holnapot, most éppen egy húsfeldolgozót épít. S az utódlással sincs gond, a két alapító családjában hat gyermekből a többség már a vállalkozásban dolgozik. Gödry Zoltán elmondta azt is: a keddi nap azért is fontos a cég életében, mert újra tettek egy fontos lépést, s újra elérték, hogy Magyarországon nincs hasonló minőségű termék a piacon.

 

Örömünnep a mai nap, új mérföldkő, hiszen újra kapható Balatoni hal – mondta Nagy István agrárminiszer. Azt is hozzátette: nagyon fontos, hogy nőjön a halfogyasztás, s jó lenne elérni, hogy 2030-ra ez legalább 7,6 kiló jiusson egy főre vetítve. Ehhez azonban jó minőségű halra is szükség van. A hazai haltermelés növelése környezetvédelmi és fenntarthatósági kérdés is. Nem kell több ezer kilométert megtenni az árunak mire ide ér, s abban is biztosak lehetünk, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk. A Halker Kft-nél egyébként nemrégiben adtak át egy olyan – országosa is egyedülálló laboratóriumot, ahol néhány órán belül garantáltan megmondják egy-egy termékről, hogy valóban mit tartalmaz!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában