Boltzár újratöltve

2022.09.11. 20:00

Nem szükséges a 18 fok sem, ha bezár az üzlet

Az emelkedő rezsiárak újra életre hívták a vasárnapi boltzár már majdnem elfelejtett ötletét. A kereskedelmi szakszervezetek kardoskodnak a kezdeményezés mellett, de szerintük a munkáltatók is jól járnának, ha hetente fél vagy egy nappal kevesebbet kellene fűteni és világítani az üzletekben.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Ismét téma lehet a vasárnapi boltzár, bár a kaposvári bevásárlóközpont péntek délelőtti vásárlóit nem hozta lázba.
– Számomra nem szükséges, hogy nyitva legyenek vasárnap is a boltok, bőven elég, ha szombat délig – mondta Nagy József. – Nem tudom, mennyi rezsit lehet csökkenteni, de az például nekem kevésnek tűnik, ha 18 Celsius-fok lenne az üzletekben.

– Engem nem befolyásolna a vásárlói szokásaimban – mondta Egerszegi Gyula. – Hétköznap is be lehet vásárolni, van minden, csak legyen rá pénz...

– Jobb és kényelmesebb lenne, ha vasárnap nyitva maradnának a boltok, de megértem, ha nem – mondta Vaszilev Rebeka, egy egyéves és egy hat­éves gyermek édesanyja.

A kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár segíti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, csökkenti a pótlékok kifizetését – érvelt Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Világgazdaságnak. A kereskedelmi szereplők érdekei eltérnek, mert a a műszaki cikkek értékesítésében nem visz nagy súlyt a vasárnap délután, ellenben a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom.

A vasárnap a családé, ezért ekkor nem tartja nyitva az üzletét Baracskai Eszter, a kaposvári Kovács ABC tulajdonosa, aki szerint sokat nem lehetne spórolni a vasárnapi zárvatartással, mert a hűtőpultokat, a klímaberendezéseket ugyanúgy üzemeltetniük kell, hogy ne romoljon meg az élelmiszer. Maga is családanya, háztartást vezet, így tudja, hogy mit jelent a dolgozóknak a pihenőnap.

A Kapos-Coop Zrt. boltjai a hét utolsó napján részmunkaidőben vannak nyitva reggel 7 órától délelőtt 11-ig. A kereskedelmi igazgató szerint a vasárnapot megszokták és igénylik a vevők. Náluk a vasárnapi boltzár esetén csak a munkabérek költségét lehetne megtakarítani, a munkaidőkeret pótlékaitól mentesülne a munkaadó.

– A következő hónapokban rendkívüli kihívás elé néz a kereskedelem – mondta Hatta József, a Kapos-Coop kereskedelmi igazgatója. – A termelők árváltozásai megjelennek az élelmiszeriparban, az idén lejáró energiaszerződéseket most újítják meg, és a jövő évi béremeléseket és a növekvő energiaköltségeket is beárazzák. A vásárlóerő nem tart lépést az árak növekedésével. Idén júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene országosan csak 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ez elenyésző az élelmiszer­árak 30-40 százalékos inflációja mellett. 

 

Hét éve bevezették

A magyarországi vasárnapi boltzár vagy más néven szabad vasárnap a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása volt, amellyel megtiltották a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15-e és 2016. április 23-a között volt érvényben. Legutóbb 2018 októberében ültek tárgyalóasztalhoz kormányzati képviselők és szakszervezetek a vasárnapi boltzár témájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában