Közélet

2016.04.12. 18:02

Vége a boltzárnak: a Balatonnál nem felhőtlen az öröm

Nem felhőtlen a kisvállalkozások öröme amiatt, hogy újra kinyithat minden üzlet vasárnap is, tehát nyitva lehetnek a multik is, ráadásul akár éjjel-nappal – derült ki balatoni érdeklődésünk nyomán, egy nappal a kormány hirtelen és váratlan boltbezárás-eltörlési javaslatát követően.

Fónai Imre, Vas András

A Balatoni Szövetség és a Kisosz „bombázta” folyamatosan javaslataival a döntéshozókat, de sem a tavaly márciusi rendeletalkotáskor, sem a mostani rapid döntés előtt nem kérdezték meg a véleményüket. Kiskereskedői körökből hallottuk: nekik például az volna az ideális (erről már évekkel ezelőtt is szólt egy akkor még lesöpört javaslat), ha évi tizenkét vasárnapot kapna minden üzlet és szabadon eldönthetné, mikor él a nyitási lehetőséggel. A nyári balatoni szezont például ez lefedné.



Kommentár

Kósa Lajos a szocialistáknak gratulált, amiért a vasárnapi boltzár eltörlése mellett foglalt állást – a fideszes kormány. Abszurd? Az, de ilyesmire már rég nem adnak, Kósa nemrég még ártatlan képpel kérdezte azt is, mit nem értenek azon, hogy az MNB-százmilliárdok elveszítik közpénzjellegüket, amikor az MNB-alapítványokba vándorolnak? Azután jött ugye Áder, meg az Alkotmánybíróság... A Fidesz-frakcióvezető a vasárnapi boltzármizéria kapcsán ezt is ki tudta magából erőltetni: „Nem bolsevikok vagyunk, hogy erővel csináljunk jót”. Ezt viszont jó, hogy mondta, mert különben teljesen úgy tűnt volna...

F. I.A Kisosz somogyi szervezete nem kívánt állást foglalni a hétfő-keddi döntésekről. – A gazdaság olyan, mint a tengerjáró hajó, lassú a reakcióideje, ilyen hirtelen döntésekkel nehezen tud mit kezdeni – mondta lapunknak kedden egy vállalkozói érdekvédelmi tömörülés tisztségviselője. – Sok kiskereskedő átszervezte a tevékenységüket, befektettek, sőt, létszámot csökkentettek, vagy ellenkezőleg, növeltek; most vissza az egész? A néhány fős, vagy családi vállalkozások ezt nehezen tudják megtenni. A politikait nem, csak a szakmai szempontokat figyelembe véve néhány hétnyi egyeztetést talán megért volna, mielőtt újabb előkészítetlen döntés születik.

Egy siófoki vállalkozó, aki több üzletet bérelt, tavaly szezon előtt megszabadult az egyiktől a vasárnapi forgalomcsökkenés miatt; most bérelje vissza? – tette fel a kérdést. Egy éttermes hűtőket szerzett be, mert ha elfogyott a készlete, nem tudott elmenni vasárnap a multihoz húsért és tejtermékért. Egy kisboltos pedig arról számolt be: dolgozót küldött el, most feladhatja a hirdetést, mert a versenyt állni kell, ugyanakkor egyre nehezebb munkaerőt találni a Balaton partján.

Értékrendváltás – így fogták fel a vasárnapi boltbezárásról hozott tavaly márciusi döntést, magyarázta egy sokat megélt tóparti kisvállalkozó és erre is rendezkedtek be. A munkáltatók és munkavállalók – tette hozzá – lassan megszokták ezt, elvégre Ausztriában sincsenek nyitva az üzletek vasárnap, erre most alkalmazkodhatnak megint az ellenkezőjéhez, úgy érzik magukat, mint akit dróton rángat a politika...

A Balatoni Szövetség sem a boltbezárási rendelet teljes törlését, hanem csak a módosítását kezdeményezte többször is a nyári turisztikai szezon érdekében – emlékeztetett az MTI-nek nyilatkozó Balassa Balázs, a szervezet elnöke. Nyolc nyári vasárnappal „beérték” volna, továbbá javasolták azt is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, de szigorúan hétvégi pótlék megfizetésével. Balassa szerint a balatoni turisztikai szolgáltatók visszajelzései szerint az elő- és utószezonban érezhető forgalomnövekedést hozott a vasárnapi vásárlási lehetőség megszüntetése.

A többség örül a boltzár feloldásának, a kereskedők egy része viszont megdöbbent

A tavaly március 15-től érvényes rendelkezés pártolói folyamatosan kisebbségben voltak, ennek ellenére nem egyértelmű az öröm és az elégedettség a megszüntetésével kapcsolatosan.
– Megdöbbentett a bejelentés, egyelőre még bele sem merek gondolni, mit hoz az újabb változtatás – mondta Lukics János, az egyik, vasárnap eddig is nyitva tartó kaposvári élelmiszerbolt tulajdonosa. – Teljesen át kell alakítani az üzlet működését, bő egy éven belül immáron másodszor. És persze borítékolható, hogy néhány munkatárstól meg is kell válnom.

Lukics János
hozzátette, az adminisztrációs és szervezési pluszfeladatok mellett borítékolható, hogy komoly anyagi veszteséget is jelent a vasárnapi boltzár feloldása.
– A legnagyobb problémám azonban, s azt hiszem, a legtöbb kereskedő hasonlóképpen vélekedik – jegyezte meg –, hogy fogalmam sincs, mit hoz a jövő. Mert ezzel az újabb intézkedéssel kiderült, lehetetlenség nemhogy hosszú távra, de még egy évre is előre tervezni, ugyanis jönnek-mennek a rendelkezések, méghozzá egymásnak sokszor teljesen ellentmondó tartalommal.

A bolttulajdonos szavait igazolja, hogy a hétfőn bejelentett boltzár-feloldás előtt három nappal Orbán Viktor kormányfő még a vasárnapi tiltások kiterjesztését jövendölte, többek között a szolgáltatásokra – utóbbi elvileg az éttermeket, kávézókat, benzinkutakat érinthette volna, egyes szakértők szerint pedig még a heti hét napos termelést folytató gyárakban is leállhatott volna a munka. Mindezekből tehát már semmi sem lesz, viszont az sem várható, hogy az egy évvel ezelőtt a hatnapos munkahétre átálló kereskedelmi egységek mindegyike, mely tavaly március 15. előtt vasárnap is nyitva tartott, ismét kinyit a hét utolsó napján.

– Egy kisbolttól hamar elpártolnak a vevők, ha nincs nyitva – magyarázta Lukovics Csaba nagyatádi bolttulajdonos. – Miután a multik nagy része ismét kinyit, hiába tennék így én is, a vevők az áruházláncokhoz mennek majd, illetve azokba a kisebb üzletekbe, melyekben vasárnaponként eddig is tudtak vásárolni.
Lukovics Csaba szerint ugyanis a boltzár miatt teljesen megváltoztak a vásárlói szokások, s ennek lett áldozata például a nagyatádi piac is.
– Korábban egy szombati napon az emberek nagy része kiment a piacra vásárolni, mert tudta, a multihoz vasárnap is elmehet – jelentette ki. – Tavaly március óta viszont a többség szombaton délelőtt a diszkontok felé vette az irányt, s a piac forgalma nagyjából a harmadára esett vissza. S ha egyszer az emberek leszoknak valamiről, nehéz visszacsábítani őket. Legalábbis a kiskereskedőknek, akik mögött nincs marketingapparátus, s csak magukra számíthatnak.

F. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!