Baromfiágazat

2022.10.18. 20:00

Sajnos nem káprázat a boltban a százforintos tojás

Pénteken volt a tojás világnapja, melynek a fogyasztói ára az idén nagyjából 40 százalékkal nőtt. A piaci szereplők szerint nem zárható ki a további drágulás, s korántsem csak a takarmány és az energiaárak megugrása miatt. A járulékos költségek is növelik a vállalkozók kiadásait.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

Az év első nyolc hónapjában 780 millió tojás került a boltok polcaira, ez hét százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor volt. Az idén várhatóan 1,1-1,2 milliárd tojást állítanak elő. 
– Tizenöt éve foglalkozom tojástermeléssel, jelenleg nagyjából 150 baromfim van – mondta Maczék Tibor látrányi őstermelő. – A tojást elsősorban helyben, valamint Andocson, Karádon és Gamáson adom el. Nagyon megdrágult a tojás, egy éve még 30-40 forintért árultam darabját, most 80 forintot kell kérnem.

A látrányi gazda szerint egekbe szökött a takarmány-alapanyag ára, ami a következő egy-két hónapban újabb tojásáremelést eredményezhet. Ráadásul több más költség is van a gazdaságban, az állatállomány cseréje nagyjából kétévente esedékes. Maczék Tibor úgy látja: az áremelkedés ellenére sokan ragaszkodnak a házi tojáshoz, mely friss, egészséges, s kiváló az íze.

– Bő fél éve 50 forintba került nálunk a tojás, október közepén már 80 forint – mondta Krista Zoltán ságvári őstermelő. – Összesen 45 baromfit tartunk, a tojást a falusi vendéglátásban és lakás­éttermünkben használjuk fel, de eladásra is jut. Háznál és piacon is értékesítjük a portékát.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke szerint a takarmányárak alapvetően meghatározzák a tojástermelés körülményeit. A gazdák igyekeznek alkalmazkodni a gyorsan változó helyzethez, ám ha elkerülhetetlen, újra árat emelnek. A Magyar Tojásszövetség adatai szerint a belföldi igény 50-52 százalékát a nagyüzemi termelés, 26 százalékát a háztáji teljesíti, míg 20-22 százalékát az import. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió tojás származik, az import 480-500 millió körül mozog évente. A baromfiágazat tojástermelésből származó árbevétele 2021-ben 33,24 milliárd forintra növekedett.

Hétszázalékos az idei csökkenés

A nagyüzemi tojástermelés országosan az év első nyolc hónapjában elérte a 780 millió tojást, ez hét százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év időarányos termelése. A csökkenés döntően a madárinfluenza-járvány miatt kieső állományoknak köszönhető. Az idén várhatóan 1,1-1,2 milliárd tojást állítanak elő hazánkban. A magyar lakosság 2021-ben – fejenként – átlag 240 tojást fogyasztott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában