Frissítő buborékok

2022.12.31. 15:00

Szilveszterkor pezseg a legjobban a balatoni pezsgőpiac

Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő hazánkban évente, Magyarország ezzel a világ tizedik legnagyobb pezsgőgyártója. A buborékos alkoholos italból még mindig szilveszterkor fogy a legtöbb. Egyre több balatoni borász kínálatában jelennek meg a saját készítésű pezsgők.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Több mint tíz éve kezdett el Légli Ottó balatoni borász pezsgőket készíteni. – A multiáruházakban kínált pezsgők többsége tankpezsgő, amelyeket tartályban erjesztenek. Ezek is lehetnek finomak, de én a hagyományos pezsgőt készítem – mondta el Légli Ottó. 

A hagyományos az igazi. 
Fotós: Kovács Tibor

Szerinte a bortermelés legnagyobb kihívása a tradicionális pezsgőkészítés. – A minőség 70–80 százaléka a szőlőben dől el, az alapbornak komoly elvárásoknak kell megfelelnie, minden bogyónak makk­egészségesnek kell lennie – emelte ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Megjegyezte: a sav- és alkoholtartalomra különösen figyelni kell. – Csak kézzel lehet szüretelni, az egész fürtöt préseljük és jó, ha ötven százalékos a kihozatal. A mustot tisztítjuk, majd márciusban a második erjesztés után koronazárral lezárjuk. Törvény írja elő a minimális érlelési időt. Mi a gyümölcsös pezsgőnket legalább 20–22 hónapig érleljük – magyarázta Légli Ottó, aki az idén 13 ezer palack pezsgőt értékesített. 

Hozzátette: rajnai rizlingből, Furmintból készül a pezsgőjük, de telepítettek Ezerjót és tervben van tavasszal a Csomorika telepítése is. – Ez utóbbi fajtát a pécsi Littke pezsgőgyár használta fel, akiknek Bostonban, Koppenhágában, Londonban volt lerakatuk. A balatoni borrégióban egyre több borászat kezd tradicionális pezsgőt készíteni. Garamvári Vencel az elsők között kezdett tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt készíteni, rajta kívül a Sauska és Kreinbacher pincészet meghatározó a piacon – mondta. – A balatoni termőterületeinken nagyon jók a feltételek, könnyed, légies pezsgő készíthető az itteni szőlőfajtákból – tette hozzá Légli Ottó. 

Annyi máshoz hasonlóan a pezsgő is drágult az idén. – Mi húsz százalékot emeltünk a pezsgőink árán, azonban a költségek növekedése jóval nagyobb arányú volt ennél – mondta el a balatoni borász.


 

Magyar pezsgőt ittak világszerte 

– Az első világháború idején hazánkban még 23 pezsgőüzem működött, és a franciák után mi exportáltuk a legtöbb pezsgőt – emelte ki Légli Ottó. – Ettől a helyzettől ma már nagyon messze vagyunk és a hazai borászoknak nincs is rá esélyük, hogy visszaszerezzék a világháború előtti pozíciókat. 
Magyarországon ma évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75–80 százaléka, s csak negyede-ötöde megy exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lett­ország. A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése. Az előállított pezsgő 83 százaléka fehér, 15 százaléka rozé, 2 százaléka vörös. – Egy pezsgő bontása mindig ünnep, jó lenne, hogy az apróbb örömök megélésekor is koccintanánk vele – emelte ki Légli Ottó. 

Fotók: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában