Megyei gazdaság

2023.01.12. 18:30

A nehéz év ellenére többet tettek a közösbe a nagyadózók

Az egy főre jutó gazdasági teljesítmény alapján a magyar városok között a 15. helyet foglalja el Kaposvár, és az a cél, hogy az első tízbe jusson – hangzott el azon a szerdai összejövetelen, ahol a helyi nagyadózókat köszöntötte az önkormányzat a városháza dísztermében.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Róbert

A nagy cégek a nehéz körülmények ellenére tudták növelni a bevételeiket, és többet tettek be a közösbe. 

2021-ben 50 millió forint felett volt a Kapos Atlas Kft. iparűzési adója, ám ez  2022-ben a 75 millió forintot is elérte, vagyis 30 százalékos növekedést produkáltak, számolta ki kérésünkre Horváth Árpád, a Kapos Atlas  Kft. ügyvezetője. Nagyon kemény évet zártak, tette hozzá, sok váratlan helyzettel, mint a háború és az energiaárak növekedése, és csak nagyon kemény tárgyalásokkal tudták a költségnövekedést a vevőikre terhelni, így növekedhetett az árbevételük. A nagy kaposvári cégek hasonló pályát futottak be. 

– A covid okozta traumát túlélte a város gazdasága, és 2022 azt bizonyította, hogy tovább tudtunk lépni – mondta Szita Károly polgármester. – A 2023-as évben azonban meg kell védeni azt, amiért megdolgoztunk. A város biztonsági költségvetést alkotott, így meg tudjuk tartani a célkitűzéseinket és közszolgáltatások eredményeit.

Az érkező befektetők húzzák magukkal a helyi gazdaság többi részét is. A készülő beruházás, a török Sisecam nevében Sziráki Tamás projektmenedzser elmondta, hogy eddig több tízmillió forint telekadót fizettek be az önkormányzatnak. Már egymillió köbméter földet megmozgattak, és tízezer köbméter betont öntöttek ki az alapozási munkákkal. Ha a gyártás 2024-ben beindul az új gyárban, százmilliós összegű iparűzési adóval számolnak, és akár 500 embernek is munkát adhatnak.  

 

Az iparűzési adóbevétel felét adta a húsz legnagyobb cég

Összesen 10 273 adófizető vállalkozás működik Kaposváron, ebből hatezer társas vállalkozás, és négyezer egyéni vállalkozó. Az iparűzési adó 50 százalékát adta a 20 legnagyobb cég, tavaly 4,2 milliárd forintot fizettek be a város kasszájába, ez jóval több, mint tavalyelőtt. A hagyományos év eleji köszöntőn a Kapos Atlas Gépgyár Kft., Magyar Cukor Zrt., Sisecam Glasspackaging Hungary Kft., OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt., OTP Kaposvári Igazgatóság, Magyar Telekom Zrt., Cargill Magyarország Kereskedelmi Zrt., METYX Hungary Kft., EON Energiatermelő Kft., Dehnmib Naperőmű Ingatlan Kft., Mega-Logistic Zrt., Kaposvári Villamossági Gyár Kft., Luckympex Kft., Kometa 99 Zrt., Videoton Elektro-PLAST Kft., SES Magyarország Kft., Privát Hús Kft., Fusetech Kft., NIPÜF Gamma Kft., Fino-Food Kft. TESCO-GLOBAL Zrt. képviselői vettek részt, valamint Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, és a munkaadók képviseletében szakszervezeti vezetők.  

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában