Emelkedő forgalom

2023.02.11. 14:00

A vaj már olcsóbb, és a többi tejtermék ára is csökkenésbe kezd

Tavaly decemberben 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Vélhetően a magas élelmiszerárak miatt költöttek kevesebbet az emberek. A következő hónapokban azonban emelkedhet a boltok forgalma. Több üzletlánc is jelentősen csökkentette a vajak árát, és más tejtermékekért is kevesebbet kell majd fizetni.

Marosi Gábor

Illusztráció

Fotó: Lang R.

Elsőként az Aldi jelentette be, hogy jelentősen, 20 százalékkal csökkenti a legkeresettebb vajak árat. Azt közölték: azért mérsékelték a díjakat, mert a nemzetközi tej- és beszerzési piacon is csökkentek az árak az elmúlt napokban. A változás nem egyszeri akciót jelent, hanem tartósan alacsonyan maradnak áraik. A kaposvári boltjaikat felkeresve azt tapasztaltuk, hogy az egyik nemzetközi piacról származó, saját márkás 82 százalékos zsírtartalmú vaj ára 1199 forintról 959 forintra csökkent. A hazai, 60 százalékos zsírtartalmú, 100 grammos, saját márkás vaj ára pedig 479 forintról 383-ra mérséklődött. 

Az árváltozásra a Lidl is gyorsan reagált. Az üzletlánc szerdától, szintén tartósan csökkentette a legnépszerűbb vajai árát. Az egyik 250 grammos termékükért 25 százalékkal kell kevesebbet, 899 forintot kellett tegnap fizetni. Egy 100 grammos vaj ára pedig 21 százalékkal 479 forintról, 379-re változott. 

Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: a három tartósan árcsökkentett vaj az elmúlt negyedévben a teljes vajforgalmuk több mint 60 százalékát tette ki. Hozzátette, céljuk, hogy a következő hónapokban más termékek árát is csökkentsék. 

Egyelőre nem mindegyik üzletlánc mérsékelte a vaj és más tejtermékek árait. A kaposvári Tescoban csütörtökön délelőtt még elég borsos árakkal találkoztunk a hűtőpultok tájékán: az egyik népszerű 200 grammos vajat 1599-ért, a 100 grammos kiszerelést 999 forintért árulták. A saját márkás 200 grammos vaj 959, a kisebb 639 forintba került. Kerestük a CBA-t és a Spart is, hogy megtudjuk, mikortól csökkentik a tejtermékek árát. Utóbbitól azt a választ kaptuk, hogy a versenytársaik árazási stratégiájával nem foglalkoznak. 

Sokkal kevesebbet vásároltunk 

Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója megkeresésünkre elmondta, már most is bizonyos vajtermékeket olcsóbban kínálnak a vásárlóknak, márciustól pedig várhatóan tovább mérséklődik a tejtermékek ára. 

– Nálunk jelenleg az egyik 100 grammos kiszerelésű vaj a legolcsóbb, akciósan 499 forintot kérünk érte – mondta Hatta József. – Igaz, ez a vaj csak 60 százalékos zsírtartalmú. Egy másik 100 grammos terméket, ami már 80 százalék zsírtartalmú, 619 forintért kínálunk. Ezt azt árat azonban csak február 28-ig garantáljuk, utána nem tudjuk, hogyan változik majd – tette hozzá a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. 

Hatta József arról is beszélt lapunknak, hogy a magas árak miatt az elmúlt hónapokban a vásárlók lényegesen kevesebb tejterméket tettek kosarukba, nagyon megválogatták, hogy mire mennyi pénzt költenek. Hozzátette, mivel javult a forint, és az energiaárak is mérséklődtek valamelyest, ezért várhatóan a következő hónapokban tovább csökken a tejtermékek ára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában