Közös agrárpolitika

2023.04.25. 09:00

Elindult a kérelmek beadása, sok változás lépett életbe

Felkészült az új támogatási rendszer első kérelembeadási időszakára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az előrejelzések szerint még több gazda kér segítséget, hogy szert tehessenek támogatásra.

Góz Lilla

Megkezd?dštt az arat‡s Somogyban

Fotó: Lang Róbert

Pongrácz István fiával Somodorban gazdálkodik. Minden évben családjuk ezer hektárnyi területre adja be támogatási kérelmeiket.  – Mi töltjük ki az egységes kérelmeket, idén sokkal nehezebb a dolgunk és kicsit később indult a beadási időszak – mondta el Pongrácz Máté gazdálkodó. Hozzátette: sok jogszabályi változás lépett életbe, amely nehezíti, de tisztítja is a gazdálkodást. Megjegyezte: a magyar kormányzat három millió hektárra számolt uniós forrást a programban, amennyiben ez a terület növekszik, akkor kisebb arányú agrár-ökológiai támogatásra lehet számítani. – Az uniós agrárvezetés nem veszi figyelembe az ország speciális lehetőségeit, a talajkímélő technológiákat helyezik előtérbe, de vannak plusz felesleges feladatok is – mondta el Pongrácz István. Hozzátette: a gazdáknak az alacsony értékesítési árak mellett az imput anyagok drágulásával is meg kell küzdeniük.

Az idén januárban indult új Közös Agrárpolitika korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, amelynek falugazdászai minden évben mintegy 110 ezer egységes kérelmet nyújtanak be. Az új előírásokra tekintettel idén nem lesz szankciós időszak, június 9-ig adhatok be a kérelmek. Minden évben a támogatási kérelmek közel 70 százalékát a kamara falugazdászai adják be Magyarországon. Tavaly május 31-ig a 160 ezer kérelemből 108 ezret kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. A kérelmek tekintetében újdonság például az agro-ökológiai program, amelynek keretében az önkéntesen választhat egy éves zöld vállalások teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák. Az egységes kérelem kitöltésekor már jelölni szükséges, hogy gazdaságukban mely vállalásokat teszik. Egyes támogatások igénylésénél csatolni kell az egységes kérelemhez a szükséges iratokat, nyilatkozatokat, például a fiatal gazda támogatásnál a mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentumot vagy a legalább kétéves szakmai gyakorlatról szóló igazolást.

 

Csak elektronikusan lehet benyújtani a kérelmet 

A kérelembeadás során a tavalyi 43-mal szemben idén már 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár online felületén lehet benyújtani. Idéntől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A NAK honlapján elérhető egy KAP-kalkulátor is, ahol a termelők saját gazdaságukra szabva kiszámolhatják várható támogatásukat. Továbbá egy 19 részes videósorozat is segíti az új KAP megismerését, amely szintén a köztestület oldalán tekinthető meg. A NAK kéri tagjait, hogy a kérelembeadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressek falugazdászukat. Az ügyfélkapuval rendelkező tagok számára elérhető a Nébih honlapján az elektronikus úton kezdeményezhető őstermelői ügyintézés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában