Korlátozás

2023.05.10. 09:07

Ellenőrzés nélkül nem haladhat át gabonaszállítmány

Eddig több mint 130 esetben, speciális szempontok szerint, alaposan ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai azokat a fuvarozókat, akiknél előfordulhatott olyan gabonaszállítmány, amely április közepe óta korlátozás alá esik.

Harsányi Miklós

A cél az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának és illegális lerakodásának megfékezése. 

– A NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei a Nébih munkatársaival közösen és szoros együttműködéssel lépnek fel – tájékoztatott az adóhatóság. Azt is közölték: nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül, ha a legkisebb gyanú is felmerül a járőrökben, hogy a fuvarozók megszegik az Ukrajnából érkező gabonák importtilalmát. A pénzügyőrök egy központi rendszerben figyelik az átutazó járműveket, hogy szükség esetén a szállítmányt út közben ellenőrizhessék. Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara somogyi alelnöke kiemelte: a magyar gazdák érdekét szolgálja ez a korlátozás. 

Hanyecz Imre, a kaposvári MG Produkt Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a hatóságok a rendeletnek megfelelően járnak el, s az ellenőrzéssel megoldható, hogy ukrán áru ne maradjon Magyarországon. Társaságuk még tavaly ősszel két vonattal csaknem 3800 tonna kukoricát vásárolt Ukrajnából, amit részben belföldön és Olaszországban adtak el, s azóta nem importáltak ukrán árut. 

– Az idén eddig csaknem 30 százalékkal kevesebb terményt adtunk el, mint tavaly ilyenkor – mondta az ügyvezető igazgató. – Várjuk a következő betakarítási idényt, eddig a nagyjából 60 ezer tonna őszi árpa és búzán kívül kukoricára kötöttünk szerződést, az áru értéke közel hatmilliárd forint. Később várhatóan újabb terményt rendelünk meg a termelőktől, s akárcsak eddig, úgy 2023-ban is a partnereink csaknem 60 százaléka somogyi.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában