Energiasokkra megvilágosodás

2023.05.26. 11:30

Kikapcsolás helyett inkább korszerűsítenék a köztéri lámpákat Somogyban

Megvilágosodás követte a legtöbb somogyi településen az energia-árrobbanást. Kezdetben voltak, akik a köztéri lámpák ritkításában látták a megoldást, de ma már a többség megértette: az izzókat kell energiatakarékosra cserélni. Kaposszerdahelyen most kerülnek LED-es izzók a régiek helyére.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Darus kocsi járja végig Kaposszerdahely utcáit; több méter magasban dolgoznak egy budapesti vállalat szakemberei, akik a régi, 44 kilowattos égők helyett 13 kilowattos LED-es izzókat szereltek be 140 köztéri lámpába. – A hagyományos lámpáink energiafogyasztása a mai árak mellett nem volt finanszírozható, ezért a LED-es közvilágítás mellett döntöttünk a képviselő-testülettel, mely a réginek csupán a negyedét fogyasztja – mondta Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Most kezdtek és a jövő hétre végeznek az égőcserével. – Sajnos a megtoldott állami normatíva sem fedezte a költségeket, így saját forrásból több tízmillió forintot költünk a korszerűsítésre – emelte ki a polgármester. 

Több módszerrel próbálnak faragni energiaköltségeiken a somogyi önkormányzatok. Kaposvár közgyűlése tavaly novemberben szavazta meg, hogy csak minden második köztéri lámpa világítson. Úgy számoltak: lekapcsolás nélkül a közvilágítás költsége 172 millió forintról 1,3 milliárd forintra nőtt volna, pedig a 9600 lámpatest csaknem egyharmadában energiatakarékos, LED-izzó világít. 
Mivel a kikapcsolás lámpatestenként több ezer forintba kerül, ezért több önkormányzat elvetette ezt. – Nálunk száz lámpát kellett volna kikapcsolni. Darabját nyolcezer forintért vállalták volna, s a nyolcszázezres költséget nem vállalhattuk – mondta Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere. 

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke elmondta: a villamos energia ára nem lett sokkal olcsóbb, így még mindig küzdenek a megnövekedett költségekkel az önkormányzatok. – Az egyik megoldás, ha fejlesztenek, de a hiteltörlesztés miatt a megtakarítás csak évek múlva jelentkezik. 

Marcaliban korábban évente 22–25 millió forintot költöttek a közvilágításra, az energiaárak megnövekedése miatt költségeik 100 millió forintra emelkedtek. – Még a háború kitörése előtt igényeltünk és meg is kaptunk 200 millió forint állami hitelt, amelyhez 50 millió forint önerőt tettünk, így a város valamennyi lámpáját kicseréltük – mondta Sütő László, Marcali polgármestere. – Az éves fogyasztásunk ezzel csaknem a felére csökkent. – Jelenleg 40 millió forintot fizetünk, és közben törlesztjük a hitelt. A beruházás 5-6 év alatt megtérül. 
 

Program kell 

Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök szerint a legtöbben támogatás nélkül nem tudják a költségeket kifizetni. – Szükség lenne egy országos közvilágítás-korszerűsítési programra, mert ha háromszáz település ki is tudja maga gazdálkodni, a többi 2700 nem bír segítség nélkül megoldást találni erre a helyzetre – emelte ki Schmidt Jenő. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában