Költségek

2023.06.06. 10:00

Energiadíjra kell költeniük a jövedelmük nagy részét

Az Opten legfrissebb adatai szerint Somogyban áprilisban 39 céget alapítottak, 69 szűnt meg és négy felszámolás alatt állt.

Harsányi Miklós

Országosan közel kétezerrel csökkent a cégek száma áprilisban márciushoz képest és hétezerrel kevesebb cég működik, mint az év elején. 
Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) alelnöke szerint főként azoknál a cégeknél gondolkodhatnak el a folytatáson, ahol a megtermelt jövedelem nagy részét elviszi az energia­számla, illetve a bérköltség. Ha a vállalkozók nem látnak hosszabb távra előre, elmarad a várt bevétel, nincs jövőképük, akkor egyes vállalkozások akár a végelszámolást is választhatják. Ez saját döntésük, hiszen ilyen esetben nem külső kezdeményezésre indul a felszámolás. 
– Társaságunk bérlőinél is tapasztalható, hogy magasak a működési költségek – hangsúlyozta. – S ez a helyzet az italüzleteket éppúgy érintheti, mint a fodrászokat vagy a fagyizókat. Van, ahol az energiára több pénzt fordítanak, mint a bérleti díjra. 
Gulyás Árpád szerint számos somogyi vállalkozás a takarékosság érdekében új műszaki megoldásokat alkalmaz, így a fűtési rendszert korszerűsítik vagy napelemet szerelnek fel. Hangsúlyozta: minden olyan lépést tanácsos megtenni, ami a vállalkozás biztonságát, a versenyképesség további erősítését szolgálja. S így remélhetően változhat a helyzet, s a következő időszakban több céget alapíthatnak térségünkben, mint amennyit megszüntetnek. 
Az Opten szerint a tendencia négy hónapja változatlan. Az új felszámolási eljárások továbbra is magas értéken állnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában