Drágulás

2023.06.13. 14:00

Felelősségi díj és jövedéki adó épül a pálinka árába

Nem lesz könnyű éve idén az alkoholos italokat gyártóknak. A pálinkafőzdék a tavaszi fagyok miatt kevesebb gyümölcsöt tudnak feldolgozni, ráadásul sok új változásnak kell megfelelniük már július elsejétől.

Góz Lilla

Pálinkafõzés

Fotó: Imre György

– A legnagyobb kihívás az lesz számunkra az idén, hogy az árba hogyan fogjuk tudni beépíteni a megnövekedett energiaárakat, a környezetterhelési díjat és a jövedékiadó-módosítást – emelte ki Pach Gábor pálinkamester, aki Zamárdiban működtet főzdét. 
Simonyi Gábor, a GáBor és Pálinkaház tulajdonosa sem örül a főzdéket érintő változásoknak. – A jelenlegi szabályozásban ránk nem vonatkozik a jövedékiadó-változás, viszont július elsejétől gyártói felelősségi díjat kell fizetünk, valamint az italszolgáltatást végzőknek adatot kell szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak – sorolta Simonyi Gábor. Megjegyezte: a jelenlegi pénztárgépek nem alkalmasak az adatszolgáltatásokra, szükség lesz informatikai fejlesztésekre és a pluszköltségeket az árakba kell beépíteniük, így várhatóan drágábban kínálják a főzdék a pálinkájukat. 
 

Megadóztatott megtakarítások és cukros pelyhek 


A jelenlegi 15 százalékos kamatadó mellett még egy 13 százalékos szociális hozzájárulást is fizetni kell bizonyos esetekben a megtakarítási jövedelem után. – Komoly terhet jelentenek a július elsejétől életbe lépő változások, de még mindig érdemes a magas hozam miatt befektetni a pénzintézeteknél – mondta el Bán Péter független pénzügyi szakértő. Hozzátette: az ingatlan­alapokon elért nyereség után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, valamint az állampapírok mentesülnek az új adó alól. A közelmúltban megjelent kormányrendeletből az is kiderül, hogy marad a megemelt tranzakciós illeték. Bővítik a csipszadós termékek listáját is. Új adóköteles terméknek minősülnek a magas cukortartalmú és alacsony rosttartalmú reggeliző pelyhek, gabonapelyhek, a cukrozott vagy édesített magvak, valamint a kandírozott zöldségek, gyümölcsök is. 



Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában