Megdöbbent termesztők

2023.07.25. 20:00

Árháborúval kezdődött el idén a dinnyeszüret

A dinnyeárháború nyertesei lehetnek a vevők, de a magyar zöldség- és gyümölcstermesztők egyértelműen vesztesen kerülnek ki a küzdelemből. A multik árcsökkentései a dinnye esetében is frontot nyitottak, a somogyi gazdálkodók nem értik, egyáltalán hogy lehetséges ez.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Kristóf Katalin Szulokban gazdálkodik, két hektáron termeszt dinnyét, csemegekukoricát, paprikát és epret. A piacokon saját maga értékesíti a terményeit, kisebb boltoknak is beszállít, de a nagyáruházak termékpalettájára nem jutott be a dinnyéjével. Azt mondja, hogy a többi gazdával együtt sohasem voltak tisztában azzal, hogyan képesek a multik ennyire olcsón adni a magyar dinnyét, és így lenyomni az árat. A magyar termesztők kénytelenek megbirkózni a megnövekedett költségekkel, és mire oda jutnának, hogy leszedjék a termést, a multik nemes egyszerűséggel letörik az árakat. 

dinnye
Senki nem mondhatja, hogy a kutyának sem kell.
Fotó: Lang Róbert

– Ezt nem tudjuk megérteni és megemészteni – panaszolta a szuloki gazdálkodó. – Én nem szoktam internetes hírekre reagálni, de amikor egy nagy áruházlánc rögtön a szezon elején bejelentette, hogy mennyire leviszi a dinnye árát, kommentben megkérdeztem, hogy mégis honnan szerezték be a magyar dinnyét? Megdöbbentő volt, hogy 229 forintos kilókénti árról hallottunk, holott alig kezdődött meg a betakarítás. A multi a saját hasznát nyilvánvalóan nem engedi el, tehát nagyjából 130 forintért szerezte be a dinnyét. Ezért az árért azonban nincs az a magyar termelő, aki oda tudná adni. 

dinnye
Reális a kilónkénti 300 forint körüli ár. Fotó: Csapó Balázs

A termelő kilónkénti árként 260–300 forintot tart reálisnak, és erre jön még rá a kereskedő haszna, 30–50 forintos áringadozással. Szerinte a magyar dinnye kilóját ebben az időszakban reálisan nem szabadna 400 forint alatt adnia senkinek. Elmondta: az általuk eladott dinnyét általában 450–490 forintért árulja a kereskedő. 

dinnye
Lengyeltótiban is beérett a dinnye. Kattints cikkünkért a fotóra! 
Fotó: Lang Róbert

– A vevők szemével nézve örvendetes, ha a mai inflációs világban bármit olcsóbban kaphatnak meg, hiszen gyakran nem elegendő a pénzük – mondta. – A termesztők szemével nézve azonban ez gyalázat, hiszen ők gyakran a korábbi évekhez képest horror­áron képesek előállítani a termést, és aggódnak, hogy az időjárás ne tegye tönkre a dinnyét, aztán azzal szembesülnek, hogy lenyomják az áraikat, és rögvest augusztus eleji árakkal nyit a piac. 

dinnye
Nagyon kapós manapság a dinnye. 
Fotó: Für Henrik

Kristóf Katalin elmondta: azt vette észre, hogy sok vevő gondolkodik úgy, ha már mindenütt elszálltak az árak, akkor a pénzükért legalább minőséget akarnak vásárolni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában