Helyi gazdaság

2023.07.17. 12:44

Napelemparkokat telepítettek a regionális víziközmű-szolgatók

A Széchenyi 2020 program keretében naperőművek kerültek átadásra a többségi állami tulajdonban lévő víziközmű-társaságok szolgáltatási területein.

Sonline.hu

2023. július 12.-én sor került a „Regionális Vízművek napenergia hasznosítását célzó projekt megvalósítása” elnevezésű, KEHOP-5.1.3.-17-2017-00002 azonosítószámú projekt ünnepélyes záró rendezvényére a DRV Zrt. Zamárdi telephelyén található Vizek Háza élménypark területén. A rendezvényen beszédet mondott Horváth Viktor Energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár, Bóta Györgyi a DRV Zrt. vezérigazgatója, Volencsik Zsolt a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója és a kivitelezést végző HelioActive Kft. tulajdonosa, Luda Ottó.

 

A projekt keretében az öt, többségében állami tulajdonú víziközmű-szolgáltató az ország 13 pontján telepített napelemparkokat a telephelyein, 922,4 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt elsődleges célja a közszolgáltatást végző víziközmű-társaságok energiára fordított költségének csökkentése, ezzel pedig indirekt módon a lakosság közterheinek mérséklése villamosenergia-termelő rendszerek telepítésével. Másodlagos cél a lehető legkisebb környezeti terheléssel járó, megújulóenergia-alapú energiatermelés elterjesztése, az ezen alapuló villamos energia szerepének növelése.

 

A sikeres megvalósítás érdekében létrejött a „Regionális vízművek a napenergia hasznosítás megvalósításáért” konzorcium, amelyben a konzorciumvezető Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) mellett konzorciumi tagok a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV Zrt.), az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV Zrt.), az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV. Zrt.), valamint a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.).

Az építési engedélyek kiadásának ütemében 2021-ben megkezdődhettek a munkálatok az egyes telephelyeken. 2023-ra a naperőművek kialakítása, illetve telepítése lezajlott a kiválasztott 13 helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában