Most éppen hol akciós?

2023.07.07. 06:49

Pontos iránytű az árfigyelő a bolti drágaságtérképen

Július elsejétől elérhetővé vált a kormányzat által kezdeményezett és fenntartott online árfigyelő rendszer (arfigyelo.gvh.hu). Az oldal az élelmiszereken kívül több más termékről is tájékoztatást nyújt. Azt mutatja meg, hogy az adott termék hol a legolcsóbb a vásárlás napján, így aktuálisan ennek alapján indulhatnak útnak a vevők a boltba.

Turbéki Bernadett

Fotó: Muzslay Péter

Horváth-Simon Zsófia Kiskorpádról érkezett Kaposvárra három gyermekével bevásárolni. Egy nagycsaládnál minden forint számít, ha költekezésről esik szó. Zsófia édesanyaként ezt az irányvonalat követi, gyakran használja ki a kuponok és akciók adta lehetőségeket. 
– Nagyon oda kell figyelni az árakra, az élelmiszer, ami nagyon drága. Folyamatosan figyelem a szórólapokat, online, a boltban, általában az akciós termékeket vásároljuk, ha valami olyan, akkor többet veszünk. Nem néztem még az árfigyelő oldalt, de mindenképpen utánanézek majd – mondta Zsófia. 
A július elsején nyilvánossá tett árfigyelő oldalt eddig több mint 200 ezren tekintették meg. Három kaposvári bevásárlóközpontban térképeztük fel, öt élelmiszert kiválasztva, hogy az olcsón hirdetett árucikkek kaphatók-e és milyen árakon. 
Az egykilós fehér kenyeret mindhárom helyen az árfigyelő által megadott mérték szerint találtuk meg. Boltonként azonban változott, hogy mennyit kérnek érte. A Tescóban még fel is szeletelték, ahogy a Lidlben is, ám 50 forint volt a különbség. A Sparban is megtaláltuk, de valamivel drágábban. 
A pasztőrözött ESL 2,8 százalékos tej mindhárom helyen megtalálható volt, 339–349 forint között. 
Az egy kilogrammos sajtot is megkerestük a boltok hűtőpolcain. A Lidl és a Spar teljesen egyforma áron adta, ám a harmadik multi éppen akciózta a terméket, így 20 százalékkal még a legalacsonyabb ár alá is lement. 

A burgonya valós ára is megegyezett az online-ban feltüntetettel, és mindenhol feltankolhattunk volna belőle. A Tescóban és a Sparban egyforma, ám ezúttal a Lidlben került többe a krumpli. 
Az 1299 forintos egy kilogrammos vákuumcsomagolt sertéscombot csupán a Lidlben találtuk meg, a másik két helyen hiába kerestük, ám mindkét helyen a pultban kínáltak friss változatot belőle csupán néhány százassal többért. Az árfigyelő hasznos lehetőségnek tűnik, akár egy nagybevásárlás is tervezhető az applikáció segítségével. 
Most 62 termékcsoportot figyelhetünk a segítségével. Nehézséget jelenthet viszont, hogy bizonyos termékeknél sok az azonos, ám különböző neveken kerülnek forgalomba. Nehéz kibogarászni és így kiszűrni, hogy melyik a legolcsóbb. Azt azonban megnézhetjük, hogy az üzletláncok mely boltjában lehet kapni éppen a kiszemelt élelmiszert. 

Majtán Szilvia, Kaposvár
Hauer Attila, Igal
Nagy Judit, Öreglak

Eddig nem hasonlítottam össze az áruházak árait. Kíváncsiságból ránéztem az árfigyelőre, s jónak tartom. Átlátható, használni fogom ezentúl. Vannak termékek, amelyekben szinte semmi különbség nincs, de a kelkáposztánál felfigyeltem 300 forint különbségre is két áruház között. Szerintem fontos, hogy feleslegesen ne költsünk. 

Nyugdíjasként Kaposvárra is járok vásárolni. Az árakat semennyire sem figyelem. Nincs értelme, mert amire szükségünk van, az mind drága. Nem a nyugdíjaskosárhoz mérik. Magamon spórolok, a kutyámon nem lehet. Elvagyok, önellátóként egyedül élek. Fogalmam nincs, hogy mi volt ma azok közül akciós, amit vásároltam.

Újságokból tájékozódom az árakról és a tévé is hirdeti. Ahol látom, hogy olcsóbb, azt veszem meg. Szomorú, hogy mindig fölfele mennek az árak és az ember csak keseregni tud ezért. Régen egy tízezresből megvettem az olajat, cukrot, lisztet, mindent, amit kellett. Most már nem. Még nem hallottam az árfigyelőről, de megnézem majd. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában