Áfonyaszezon

2023.07.07. 08:48

Roskadoznak az áfonyabokrok, megkezdődött a szüret

Roskadoznak az áfonyabokrok a kék, lédús, érett bogyóktól. Csaknem egy hete szüretelik a gyümölcsöt Rinyakovácsiban. Az idén bőséges termésre számítanak.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Húsz napszámos szedte az áfonyát Rinyakovácsiban csütörtökön egész nap. – Nekem ez az első szezonom itt, korábban epret szedtem – mondta el Horváth Valéria, aki társaival hajnali hatkor kezdett az ültetvényen. – Aki ügyes, vagy van kézügyessége, az a negyvenkilónyit is megszedi – tette hozzá a csökölyi asszony. 
Gergely Tamás és felesége apósától vette át az áfonyaültetvényt két éve. – Kéthektárnyi területen négyféle áfonyát termesztünk, mindegyiknek más az íze, színe, az eltarthatósága és az érése – mondta el az őstermelő. A fajták nem egyszerre érnek be, így nem lehet géppel betakarítani a héján sérülékeny gyümölcsöt. Rinyakovácsiból, Gigéből és Csökölyből jönnek hozzájuk napszámosok, akik csaknem egy hete szedik az áfonyát. A szemeket dupla tálba kapkodják, majd átválogatják ezeket és utána kilós kiszerelésben dobozokba kerül. 

– A bokrok tele vannak bogyókkal, a sok eső jót tett a növénynek, de most már várjuk a kánikulát, mert a reggeli vizes gyümölcsöt ki kell szárítani, s ez komoly időveszteséget jelent – mondta el Gergely Tamás. Megtudtuk, szerencsére a somogyi ültetvényen nincs olyan kártevő, amely veszélyt jelentene a növényre, de több országban megjelent már a foltos szárnyú muslica, amely komoly károkat okozhat az áfonyásban. 
Ahhoz, hogy legyen mit szüretelni, már év elején megkezdődött a munka az ültetvényen. Januárban az összes bokrot megmetszették, a sorközöket tárcsázták, kaszálták. Négy-öt év kell mire egy-egy bokor termőre fordul. – Jó termésre számítunk idén, bízunk benne, hogy a nagy hőség után nem lesz többnapos eső, amely a bogyókat károsíthatja és reméljük a jég is elkerül minket – emelte ki Gergely Tamás. Hozzátette, a termés egy részét házuknál adják el, de az ország minden tájára visznek hűtőkocsival is gyümölcsöt. 

Nagy mértékben nőttek a költségek, az üzemanyagra, az energiára és a munkabérre is többet költünk, mindezek ellenére nem emeltünk árat 3200 forintért adjuk az áfonya kilóját, szeretnénk a vásárlóinkat megtartani 

– mondta el Gergely Tamás. Megjegyezte: az áfonya C-vitamin- és antioxidáns-tartalma igen magas, régen az amerikai pilótáknak is adták. Bogyójából lekvárt is készítenek, leveléből pedig édes ízű tea főzhető. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában