Tanévkezdés

2023.08.07. 09:00

Úgy marasztalnak a cégek, hogy könnyítenek az iskolatáskákon

Iskolakezdési támogatással igyekeznek enyhíteni a családok kiadásain a somogyi cégek. Van ahol csaknem négymillió forintot fordítanak erre, máshol csomagot állítanak össze, de előfordul olyan is, hogy idén erre nem futja.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

Kaposváron és Marcaliban csaknem 280 gyermeknek fizet iskolakezdési támogatást a Videoton. Budai Mónika HR-vezető hangsúlyozta: több mint tízéves gyakorlatot folytatnak, 2018-ban még 8000 forintot adtak egy-egy gyermek után, s a 2022-es 11 500 forint után az idén 13 ezer forint jár. 
– Még tart a jelentkezés, eddig már 160-an érdeklődtek, s azok is számíthatnak az anyagi segítségre, akik időközben iskolát váltanak – mondta. – Szükség van iskolalátogatási igazolásra a támogatáshoz, a kifizetések augusztus, illetve szeptember második felében zajlanak le. Cégünk több mint 3,6 millió forintot fordít iskolakezdési támogatásra. 

A 19 boltot üzemeltető, s 80 dolgozót alkalmazó nagyatádi Atád Coop Zrt.-nél idén nem fizetnek ilyen juttatást. Butor Sándor cégvezető azt mondta: több mint öt éve még adtak iskolakezdési támogatást, ám az utóbbi időben megnőttek a költségeik. A csurgói Topesa Kft.-nél sem biztosítanak erre pénzt. Ám Thury-Nagy Diána, a szennai Trívium Alumínium Packaging Hungary Kft. Hr-vezetője arról tájékoztatott, hogy támogatásként utalványt adnak, melynek előkészítése zajlik. Tóth Tamás, a kaposvári Deseda Pékség tulajdonosa hangsúlyozta: eddig nem fizettek iskolakezdési pénzt, ám a tervek szerint a munkatársak idén egységesen tízezer forintot vehetnek fel egy-egy gyermekek után. 

Szalai Gyula, a KVGY igazgatója kiemelte: már az általános iskolásoknak is sokba kerül a tanévkezdés, a juttatással a családok anyagi terheit akarják némiképp mérsékelni. A rendelkezésre álló keret 2023-ban nőtt, így a tavalyi 6000 forinttal szemben 8000 forintot biztosítanak egy-egy gyermeknek, az összeget 18 éves korig fizetik, ebben az évben csaknem 720 ezer forintot hagytak jóvá erre a célra. A cégnél augusztusban hóközi fizetéssel akarnak utalni. 

 

Bővül a csapat, több az ajándék

A Claessens Group igyekszik támogatást nyújtani a dolgozók iskolás korú gyermekeinek, ezért a tavalyi évben első alkalommal kedveskedtek nekik iskolakezdési csomaggal, közölte Balogh Dominika marketingmunkatárs. Közel száz általános és középiskolás kapott egységes ajándékot. Mappát, tolltartót, órarendet, egy tollat, ceruzát és uzsonnás tasakot is tartalmazott a csomag. A somogyszobi cég munkatársától azt is megtudtuk: tervek szerint idén még többet állítanak össze, hiszen a bővülő dolgozói létszámnak köszönhetően egyre több az iskolás gyerek. 
 

A pluszjuttatás erősítheti a lojalitást 

– Tíz éve biztosítjuk ezt a támogatást dolgozóinknak, tavaly 66, az idén 70 gyermeket érint – közölte Matula Evelin, a nagyatádi Büttner Kft. menedzserasszisztense. – A támogatást augusztus elején szoktuk rendelkezésre bocsátani. 
Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke rámutatott: a támogatás fontos, s több üzenete is van. A cégek részéről a szociális gondoskodás egyik megnyilvánulása, ugyanakkor a dolgozók megtartásának egyik eszköze is lehet. Legyen szó bármilyen pluszjuttatásról, az a céghez tartozást, a lojalitást erősítheti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában