Kereskedelem

2023.08.17. 10:27

Úton a búzarakomány: vasúti vagonban adják el a somogyi gabonát

Bár a külföldi kamionos fuvarozásban időnként kisebb döccenők adódnak, az egyik kaposvári kereskedelmi cég az 52 ezer tonna őszi árpán kívül 160 ezer tonna búzára is leszerződött.

Harsányi Miklós

Fotó: aerocaminua

– A búza minősége a dél-nyugat dunántúli régióban a vártnál gyengébb, van, ahol a termés csaknem 50 százaléka a takarmány besorolást kapta – mondta Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – Az exportszállítmányokat hétről hétre indítjuk, a repcét dunai hajók Németországba viszik, s több év kihagyás után újból vonattal szállítjuk az őszi árpát Romániába, és az átrakodás után a konstancai kikötőből a tengeri hajók észak-afrikai országokba továbbítják a gabonarakományokat. 
Somogyból pillanatnyilag elsősorban a már idei búzát szállítja Olaszországba a kaposvári cég, júliusban, augusztusban csaknem 20 ezer tonnát. Ez nagyjából 70 százalékkal több, mint amennyit 2022-ben ebben az időszakban adtak fel, akkor ugyanis még engedélyhez kötötték a kivitelt. Hanyecz Imre kiemelte: a napi munkában időnként logisztikai nehézségek adódnak, alapvetően a kamionos szállításnál. Az adriai térségben visszafelé ugyanis nem kapnak fuvart a hazai szállítmányozó vállalkozások, így a kaposvári cég esetenként a teherautók helyett vasúttal próbálkozik. 
Jelenleg az 52 ezer tonna őszi árpa és a 160 ezer tonna búzán kívül már 30 ezer tonnányi kukoricára is leszerződtek, utóbbiból az év végéig összesen 100 ezer tonna felvásárlását és értékesítését tervezik. A piaci helyzet bizonytalansága miatt napraforgóra egyelőre nem kötöttek megállapodást, de a következő hónapokban akár 20 ezer tonnát is vásárolhatnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában