Vadkár

2023.09.22. 09:20

Évi félmilliárd forintba kerül a szarvasok menüje

Somogyban 2021-ben 570 millió forint, 2022-ben csaknem 494 millió forint összértékű vadkárt jelentettek be. Az agrárvállalkozások a napraforgó táblákban keletkezett veszteségekről már egyeztettek, a kukoricát 51 ezer 736 hektáron termesztik.

Harsányi Miklós

Németh Gyula, a tapsonyi Agrous Kft. termelésirányítója elmondta: 2022-ben közel 1,5 millió forint volt a vadkáruk, 2023-ban csaknem kétmillió forint. A környéken négy vadásztársaság működik, a repcével és a napraforgóval kapcsolatban már lezajlott az egyeztetés, a kukoricáról szóló még tart. 

– Az őzek és a szarvasok korábban főként a napraforgót károsították, a vaddisznók alapvetően a kukoricát – mondta Szente Mihály, a ságvári Tricciana Zrt. elnöke. – Szinte minden évben több a vadkár, mint amennyit megtérítenek. 

A vállalkozás 860 hektáron gazdálkodik, legnagyobb területen, csaknem 300 hektáron kukoricát termesztenek. A környéken négy vadásztársaság működik, az együttműködés vegyes képet mutat. Az egyik társasággal 2023-ban közösen nagyjából egy kilométer hosszú vadkerítést építettek az erdő közeli területeken, bevált a terv, ennek köszönhetően kevesebb vadkár keletkezett a kukoricában. Szente Mihály hangsúlyozta, ha bármilyen veszteséget tapasztalnak, akkor azt jelzik az illetékes vadásztársaságnak. Legutóbb szeptember elején tartottak vadkárbecslést a napraforgó- és a kukoricatáblákon, az ehhez kapcsolódó pénzügyi elszámolás folyamatban van. A kukorica betakarítását a jövő héten szeretnék elkezdeni. Úgy véli a termény megóvására a vadkerítés az egyik legbiztosabb módszer. Jövőre is újabb helyen szeretnék telepíteni. 

Udvaros Zoltán, a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadászegyesületének elnöke azt mondta: 11 700 hektáron folytatnak vadászatot és vadgazdálkodást. Korábban, amíg nem volt náluk vadkerítés, évente csaknem 25-30 millió forint volt a vadkár, amióta elkészült, az utóbbi 2-3 évben 6-7 millió forintra csökkent. A vadkerítés a gabonát éppúgy védi, mint az erdőknél a facsemetét, 2024-ben további területeken kívánnak kiépíteni. Az idén eddig nagyjából 3,5 millió forint vadkárt rögzítettek, a kukorica betakarítása még visszavan, így ennél később állapítják meg a kiesést. 

A napraforgó és a kukorica terített asztal az erdő lakóinak

Somogyban 2021-ben közel 570 millió forint volt a vadkár, s a kormányhivatal adatai szerint 2022-ben csaknem 494 millió forint összértékű vadkárt jelentettek be. – A vadkárt az idén összességében sikerült szinten tartani – mondta Tallián Attila, a Kutas és Vidéke Kossuth Vadásztársaság elnöke. – Ehhez megfelelő együttműködésre volt szükség a környéken gazdálkodókkal. A társaság már több mint 50 éve vadászik és vadásztat a 10 800 hektárnyi területen, hat éve 2037-ig újabb haszonbérleti szerződést kötöttek a vadászati jogra. A térségben sok kisebb és nyolc nagyobb agrárvállalkozás gazdálkodik. Az elnök szerint legnagyobb veszélynek a kukorica és a napraforgó van kitéve, főként a szarvasok és a vaddisznók dézsmálták a növényeket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában