Ingatlan statisztika

2023.09.01. 11:16

Fékre léptek a lakáseladók

● A korábbi hónapokhoz képest visszafogottabban bővült a kínálat az eladó használt lakások és házak piacán augusztusban. Éves összevetésben 29 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők az ingatlan.com oldalán, de az elmúlt hónapban feladott hirdetések száma 16 százalékos elmaradást mutat a tavaly augusztusi friss kínálathoz képest.

● A kínálatbővülés lassulása mögött az állhat, hogy jelen helyzetben már csak az eladásban leginkább eltökélt tulajdonosok dobják piacra ingatlanukat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét.

● Országosan stagnált az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma. A községeket, kisebb városokat és vármegyéket csökkenés és stagnálás jellemezte, ugyanakkor Budapesten szerény mértékben, de fokozódott a kereslet.

● A fővárosi enyhe keresletélénkülés azoknak a piacra visszatérő csokos vevőknek köszönhető, akik nem szeretnének lemaradni a 2023-ban még elérhető lakástámogatásokról.

 

Az eladó lakóingatlanoknál a korábbi hónapokban látható lendületes kínálatbővülés lelassult. A kereslet pedig továbbra is visszafogott, de van, ahol már megjelentek a csokos vevők. - áll az ingatlan.com legújabb kereslet-kínálati összesítésében, amely saját adatai alapján az augusztusi piaci folyamatokat ismerteti.

 

Lassult a bővülés, de még így is hároméves rekordot dönt a kínálat

Az eladó használt lakások és házak piacán több mint 28 ezer új hirdetés jelent meg augusztusban az ingatlan.com oldalán, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi hirdetésfeladásokhoz képest. A teljes kínálatban több mint 150 ezer eladó használt lakás szerepelt, ami éves szinten 29 százalékos növekedésnek felel meg. Ez visszafogottabb bővülést jelent a korábbi hónapokhoz képest, amikor 40 százalékos éves bővülést volt látható a piacon.

“A lassulás mögött két ok figyelhető meg. Egyrészt már tavaly ilyenkor is jelentősen több eladó ingatlanból válogathattak a vevők, mint 2021 augusztusában, ezért az idei kínálatbővülés folyamatosan lassuló tendenciát mutat. Másrészt pedig ebben a helyzetben már csak az eladásban eltökélt tulajdonosok és közvetítők hirdetik meg az ingatlanokat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét.” - kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette, hogy az eladó és kiadó ingatlanhirdetések kínálata közel hároméves rekordot döntött augusztusban, mert utoljára 2020 szeptemberében szerepelt több mint 224 ezer hirdetés az ingatlan.com kínálatában.

Stagnáló kereslet változatlan árakkal

A keresletről szólva az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy augusztusban az eladó használt lakásokra 232 ezer érdeklődés érkezett augusztusban, ami lényegében stagnálást

jelent. “Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Ennek köszönhető leginkább az is, hogy az árak lényegében változatlanok” - emelte ki Balogh László

Az ingatlan.com szakértői szerint egyelőre még korai lenne jelentős élénkülésről beszélni a budapesti piacon. Az érdeklődések növekedése leginkább azoknak a piacra visszatérő csokos vevőknek köszönhetők, akik nem szeretnének lemaradni a 2023-ban még elérhető lakástámogatásokról. Gyors felpattanás viszont még nem valószínű Budapesten, így az árak emelkedésére sem lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában