Sonline.hu podcast

2023.09.13. 08:58

Megkezdődött a diószüret Lengyeltótiban: jó lett az idei dió termés

Megkezdődött a diószüret Lengyeltótiban. Az esős időjárás kedvezett a növénynek, jó termésre számítanak idén a gazdák. A héjas diót a hazai piac mellett Németországban és Olaszországban értékesítik.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Két rázógép járja a tóti dióültetvényt ezekben a napokban. 

 Egy fát legalább kétszer-háromszor le kell rázni, majd utána érkezik a felszedőgép, pótkocsiba kerül a termés, amivel bevisszük tisztításra 

– mutatta a munkafolyamatokat Kovács Amelita növényorvos. A gépesítéssel gyorsabban zajlik a betakarítás és kevesebb idénymunkásra van szükségük. Egy gép akár 40-60 dolgozó munkáját is helyettesíti. 

 Múlt szerdán kezdtük meg a betakarítást, és várhatóan október közepén fejeződik be 

– mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezető igazgatója. – A termés mennyisége egy árnyalattal több a tavalyinál, a minősége viszont sokkal jobb, a hatszáz milliméternyi esőnek köszönhetően a bélgirizdek jól ki tudtak telni, csodálatos az íze és az aromája is. 


Cziráki Imre hozzátette, hogy összesen kétszáz hektárnyi ültetvényük fele termő, most 30 hektárnyi területen kezdődött meg a betakarítás. Kiemelte: a hazai piac mellett Németországba, Ausztriába, Olaszországba szállítják a héjas dió kétharmadát. A betakarításban harminc állandó dolgozójuk mellett 35-50 idénymunkást is alkalmaznak, akiknek a többsége már visszajáró helyi vagy környékbeli dolgozó. 
Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy az esős időszakban ugyanakkor a növényvédelemre is nagyobb hangsúlyt kellett fektetniük. – Kedvezett a gombabetegségeknek és a baktériumfertőzéseknek a csapadékos időjárás, így többször kellett permetezni, hogy megvédjük a növényt – emelte ki Cziráki Imre. Hozzátette: mivel a dió nem alapvető élelmiszer, így az ára nem úgy emelkedik, mint a termelők költségei. 

Tavaly túltermelés volt világszerte, ezért jelentős készletek maradtak meg például Franciaországban. 

– hangsúlyozta Cziráki Imre

A chilei és az egyesült államokbeli import dió miatt az ár megfeleződött. Az idén valamennyivel biztosan emelkedni fog a dió ára. 

 – vetítette előre az ügyvezető igazgató.

 Októbertől helyben értékesítünk majd mogyorót és diót is. Utóbbi átlagosan 3000 forint lesz, tavaly­hoz képest kétszáz forinttal kerül majd többe.

 – jegyezte meg. 

Vármegyénk dobogós diótermesztésben

Az ország diótermőterületének több mint harmada Szabolcs vármegyében van, ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegye. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatóságának adatai szerint 628 hektáron termesztenek diót a vármegyében, a legtöbbet Balatonbogláron és térségében, de Nemesdéden, Kaposfőn, Nágocson, Nagycsepelyen kisebb területeken is termelik az őszi növényt. Nagyatádon és Ecsenyben 11 hektáron fekete diót termelnek. 
A kaposvári nagypiacon még a tavalyi diót árulják, de pár héten belül már ott is megjelenhet az idei. Már most is keresik az őszi termést, de a legtöbbet a karácsonyi időszak előtt adnak el belőle. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában