Helyi gazdaság

2023.10.24. 11:04

Bankmonitor: elképesztő, hogy mennyi pénzt gombolnak le rólunk a bankok

Egy magyar lakossági ügyfél évente átlagosan 35 ezer forintot költ a bankszámlájára, ami 9,5 milliós ügyfélkör mellett évi 330 milliárd forintnyi költséget jelent.

Sonline.hu

Forrás: Shutterstock

A Bankmonitor számításai szerint ez az összeg nagyságrendileg megegyezik egy havi állami nyugdíjkifizetéssel. Tetézi a bajt, hogy az irdatlan kiadás nagyrészt elkerülhető lenne, hiszen már léteznek a piacon teljesen ingyenesen (!) használható bankszámlák is. Idén jelent meg a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett rövid tanulmány, melyben a bankszámlák kapcsán hívják fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára. Mint írják, egy kedvező számlacsomag segítségével sok pénz megspórolható, de ehhez az kell, hogy az ügyfelek rendszeresen áttekintsék a banki költségeiket.

Mennyit költünk bankszámlára egy év alatt?

Az említett jegybanki tanulmány 2021-es adatokkal mutatja be, hogy pontosan hogyan oszlottak meg az ügyfelek által fizetett díjak. A legtöbb pénzt a számlavezetési díj emészti fel (24,7%), ezt követi a készpénzfelvétel és -befizetés költsége (23,9%), a dobogó harmadik fokán pedig az átutalások költsége áll (16,9%). Az SMS-díjak összességében a kiadások 14,4 százalékáért felelnek, de itt komoly eltérések figyelhetők meg az ügyfelek szokásaitól függően. A bankkártyához kapcsolódó díjak részaránya 13,2 százalék, míg egyéb jogcímeken a költségek 6,9%-át vonják le a bankok.

Egy ponton az MNB konkrét pénzösszeget is közölt: tudjuk, hogy a kártyadíj 2021-ben fejenként átlagosan 4 600 forintba került. Ennek ismeretében pedig már pontosan kiszámítható, hogy átlagosan mennyit költenek a lakossági ügyfelek a különféle szolgáltatásokra.

  • Számlavezetési díj: 8 600 Ft
  • Készpénzfelvétel és -befizetés: 8 300 Ft
  • Átutalások: 5 900 Ft
  • SMS: 5 000 Ft
  • Bankkártya: 4 600 Ft
  • Egyéb: 2 400 Ft

Összes éves számlaköltség: 34 800 Ft

Látható, hogy a felügyelet statisztikái szerint a lakossági ügyfeleknek évente 35 ezer forint körüli kiadást jelent a bankszámlájuk fenntartása, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele. Ráadásul a fenti számok a prémium kártyák díját még nem is tartalmazzák, tehát a bankok által levont összes éves költség valójában még ennél is magasabb lehet.

Országosan 330 milliárd forintra tehető a teljes költség

A jegybank tavalyi, a pénzforgalmi infrastruktúrákról szóló publikációjából azt is kiolvashatjuk, hogy a bankok 2021-ben kb. 9,5 millió bankszámlát vezettek természetes személyeknek. A felnőtt lakosság elsöprő többségének (87%) van legalább 1 bankszámlája, és közel ugyanannyian (85%) rendelkeznek legalább 1 bankkártyával. Egynél több bankszámlája csupán a lakosság 3 százalékának van.

A két szám szorzataként (9,5 millió ügyfél, évi 34 800 forint átlagos költség) adódik, hogy 2021-ben az összes bankszámlaköltség meghaladta a 330 milliárd forintot. A nagyságrend érzékeltetésére: ugyanabban az évben a magyar állam havonta kb. 342,6 milliárd forintot költött nyugdíjkifizetésekre.

Hol tudjuk megnézni, hogy mennyit költöttünk a bankszámlánkra?

Akik szeretnék egyénileg kideríteni, hogy mennyibe kerül a saját bankszámlájuk, azok a netbankban megtalálhatják az úgynevezett PAD-díjkimutatást, amely minden év január 31-ig bezárólag jelenik meg. A dokumentum feketén-fehéren tartalmazza, hogy az előző naptári évben milyen jogcímen pontosan mekkora összeget vont le a számlavezető bank az ügyféltől. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy melyik bank ügyfelei pontosan hol találják a díjkimutatást.

A Bankmonitor szakértői szerint nem ritka, hogy egy kedvezőtlen költségszerkezetű, de nagyon aktívan használt bankszámla esetében az évi 100 ezer forintot is meghaladja a díjkimutatás összegző sorában olvasható érték. Ez a költség sok esetben jelentősen csökkenthető – vagy akár teljesen elkerülhető – lenne, hiszen a jelenlegi piacon már ingyenes bankszámlák is elérhetők.

A Bankmonitor szakértői ezért azt javasolják, ha letöltöttük a kimutatást, és azt látjuk, hogy évi több tízezer forintot fizetünk a banknak, akkor érdemes megfontolni a bankszámla lecserélését. A legkedvezőbb bankszámla kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor bankszámla kalkulátora, ahol az egyéni szokások megadásával felmérhető a legjobb bankszámlák várható költsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában