Piaci gondok

2023.10.16. 09:00

Fejik a piacot: az olcsóbb importtej és félkemény sajt nyomja le az árakat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Terméktanács szerint nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Az import új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT-tej érkezett az országba. A több mint 200 dolgozót foglalkoztató, 20 milliárd forint forgalmú kaposvári tejüzemben is érzik a piaci problémákat, ahol évente átlag 60 millió liter tejet dolgoznak fel.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Az év első felében a belföldi eladások csökkenésével párhuzamosan 4000 tonnával nőtt a hazánkba érkező külföldi félkemény sajt mennyisége – derült ki a NAK tájékoztatójából. A kamara és a Tej Terméktanács szerint fontos lenne, hogy a sajtimportot valamilyen keretek közé szorítsák, hiszen az időnként mélyen a valós előállítási költség alatti áron érkező félkemény sajtok súlyos kárt okoznak a magyar tejiparnak. 

Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem kereskedelmi vezetője kiemelte: egyes észak-európai országokban jelentős a túltermelés. Több vállalat nagy mennyiségű tejterméket külföldre szállít, így a magyar piacon is megjelent az olcsó dobozos tej, valamint a trappista sajt. 

– Több hazai feldolgozó forgalma csökken, felhalmozódnak a készletek, egyre bizonytalanabb a helyzet, a problémát cégünk is érzi. Az optimális egy helyett háromhavi sajtkészletet tárolunk, melynek nagy az energiaigénye, ráadásul a raktározással kapcsolatos feladatokra is megoldást kellett találnunk. 

Szommer szerint szükség lenne a hazai tejfeldolgozó társaságok versenyképességének erősítésére, s a korábban alapvetően pénzhiány miatt elmaradt műszaki-technológiai korszerűsítésekre. Példaként említette Lengyelországot, ahol jelentős összeget fordítottak a tej­ágazat automatizálására. A tejtermelőknek hosszabb távon rossz lehet a mostani helyzet, ugyanis ha az import miatt csökken a belföldi tejtermékek iránti kereslet, akkor a feldolgozók előbb-utóbb kevesebb tejet vásárolnak fel. 

A beszállítókkal kötött hároméves szerződésük december 31-én lejár. Jelenleg évente 60 millió liter tejet dolgoznak fel Kaposváron, ha a körülmények úgy alakulnának, 66 millió literből is gyárthatnának tejterméket, de a piaci viszonyok miatt akár csökkenhet a feldolgozott tej mennyisége. Hangsúlyozta: a tejpiac erőteljesen árérzékeny, de abban bízik, hogy a vevők hűségesek maradnak a magyar tejtermékekhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában