Vidék Konferencia 2023

2023.10.11. 09:26

Területfejlesztés: kiemelt szerephez jut a Dél-Dunántúl

Jelentős változások előtt áll a területfejlesztés, ennek részleteit a szakterületért felelős Navracsics Tibor miniszter ismertette a Századvég által rendezett Vidék Konferencia 2023 rendezvényen.

Kovács Gábor László

A vidéki településeket jobb közszolgáltatásokkal kell ellátni, mert az ország alapvetően vidéken van, jelentette ki Navracsics Tibor. Kifejtette, hogy a hagyományos vármegyei területfejlesztési programok mellett nyitnak a nagytérségi összekapcsolódás erősítése felé is. Térségi szereplőkkel megkezdik az erre szolgáló munkát a Dél-Dunántúlon. Az a cél, hogy még az idén ősszel letegyenek a kormány elé egy komplex fejlesztési programot erre a régióra vonatkozóan. 

– A Baranya, Somogy és Tolna vármegyéket tömörítő régióra azért esett a választás, mert a Dél-Dunántúl a rendszerváltás utáni politikai és gazdasági folyamatok nagy vesztesének számít – indokolta Navracsics Tibor. Külön figyelmet fordítanak az itteni kis- és középvárosok támogatására, valamint a falvak népességmegtartó erejének növelésére.

A program megvalósításáról elmondta, hogy számítanak a magyar–horvát határ túloldalán lévő partnerekre is, itt elsősorban Kapronca, Eszék és Varasd térségére gondolt. A szakpolitikus szerint ez a program megmutathatja, hogy a központi közigazgatási hatalom és annak területi szervei képesek-e egy koncentrált fejlesztési program megvalósítására. 

A Várkert Bazárban tartott konferencián Szita Károly, Kaposvár polgármestere is részt vett, és a város- és térségfejlesztési jó gyakorlatokról, illetve a nagyvárosok előtt álló kihívásokról tárgyalt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában